středa 16. června 2010

Makro - květy a hmyz (pokračování)

V květnovém článku Makro - květy hmyz jsem napsala pár informací o motýlici obecné, srpici obecné, červenáčkovi pilorohém, kněžovce stromové, vroubence smrduté, páteříčkovi sněhovém a černavém a zlatohlávkovi zlatém. Z říše rostli o vlčím máku a zemědýmu lekařském.
V tomto článku najdete informace o

Kovaříci mají tvrdé protáhlé tělo a k němu poměrně krátké nohy. Jsou obyčejně žlutohnědí, žlutošedí, někdy kovově zelení či fialoví, méně často červení. Pro ně typický je pružinový aparát naspodu těla, který broukům umožňuje dostat se z polohy na zádech zpět na nohy. Tvoří jej štíhlý výběžek předohrudi přesně zapadající do prohlubně na středohrudi. Zakloněním hlavy výběžek za slyšitelného lupnutí vyskočí z jamky a uvolněná energie vymrští brouka do vzduchu, kde se tělo několikrát otočí a dopadne nohama na zem. Toto chování je součástí širší únikové reakce brouků, kteří při ohrožení nejdříve přitisknou nohy k tělu a padají na zem, kde zůstanou často v poloze na zádech. Kovaříci jsou většinou býložraví.
Kovařík krvavý - velikost 12 - 17 mm
Kovařík černý - velikost 10 - 14 mm
Kovařík začoudlý

Kněžice páskovaná - velikost 9 - 11 mm, patří do podřádu ploštic. Barevné páskování slouží k zastrašení nepřítele. Silně zapáchá a vylučovaný sekret ji nejen chrání před útočníkem, ale slouží i při lovu. Image jsou všežravá a masožravá, nymfy, které se vyvíjejí nedokonalou přeměnou v pěti stádiích, se živí především rostlinnými šťávami. Je velmi rozšířená a hojná. Vyskytuje se na bylinách, keřích a stromech, nejčastěji ji najdeme na okolíčnatých mrkvových rostlinách. Má ráda teplá, prosluněná stanoviště a lze ji spatřit od května do října.


Modrásek jehlicový - drobný motýl o velikosti 28 - 36 mm, nejkrásnější z čeledi modráskovitých. Vyskytuje se na otevřených, slunných a bohatě kvetoucích loukách. Samičky kladou vajíčka na šťovík, housenky jsou velmi mravencomilné a velmi dravé. Dospělí jedinci žijí asi 3 týdny a během roku se vzájemně překrývají 2 - 3 generace. Zbarvení samičky a samečka je odlišné. Sameček má svrchní stranu křídel modrou s úzkým černým okrajem, který je lemovaný bílými třásněmi. Samička je hnědá s oranžovými skvrnami.

Okáč poháňkový - motýl z čeledi babočkovýtých o velikosti 14 - 16 mm. Vyskytuje se na loukách, polích, prosluněných stráních. Během roku 2 - 3 generace, které se mohou vzájemně překrývat.

















A jeden nádherný exponát housenky. Bohužel jsem nezjistila, kterému motýlovi patří.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...