sobota 12. ledna 2013

Rakytník řešetlákový

Již v dávné minulosti byl využíván nejen jako mimořádný zdroj vitamínů, ale i pro specifický obsah dalších biologicky cenných látek obsažených prakticky v celé rostlině. Rakytník se využíval již v tibetské, mongolské i indické medicíně, ale také ve starém Řecku a Římě. Již vojáci Alexandra Makedonského před více než 2 300 lety používali k obnovení sil svých i sil svých koní odvarů z různých částí této rostliny. Zvířatům se po požití leskla srst.
Značného rozmachu se tato rostlina dočkala v období 2. světové války a zvláště po ní. V Rudé armádě se rakytník a jeho produkty hojně využívaly k léčení široké škály zranění a nemocí přímo v polních podmínkách.
Plody se semeny patří mezi nejcennější produkty rakytníku. Škála jejich biologicky účinných látek je nesmírně široká a mezi ostatními rostlinami je mimořádná. V plodech je obsažen provitamín A, vitamín B 1, B2, B6, vitamín PP, vitamín C, vitamín E a K. Pokud jde o vitamín C, patří k nejvýznamnějším přírodním zdrojům, i když jeho obsah značně kolísá v závislosti na odrůdě a přírodních podmínkách. Velmi důležité je, že se vitamín velmi dobře uchovává i v produktech vyrobených z plodů, tj. ve šťávě, džemech apod., a to díky tomu, že v plodech není přítomna askorbináza (enzym, rozkládající kyselinu askorbovou). Provitamín D se přeměňuje na vitamín D, který je nezbytný k růstu a posilování kostí.
Plody rakytníku také obsahují na 15 druhů minerálních látek, z nichž rozhodující je želelo, draslík, mangan, síra, bór, měď, nikl, vápník, hliník, titan, aj.
Z rakytníku lze oproti jiným rostlinám použít všechny jeho části - kořen, kůru, listy, květy, plody, semena i dřevo.
Léčebné účinky:
Plody a dužnina mají biostimulační účinky
* při všech druzích nachlazení
* bolest hlavy, stres, pracovní i sportovní zátěž
* po infekčních chorobách i po chirurgických zákrocích
* stimulace zažívání, bolest žaludku, při snížené kyselosti žaludečních štáv
* onemocnění pohlavního ústrojí a záněty močových cest
* zlepšení paměti a koncentrace ….
Olej zvyšuje odolnost organizmu
* regenerace tkáně a sliznice trávicího ústrojí
* popáleniny, křečové žíly
* záněty jícnu, žaludeční i dvanácterníkové vředy
* záněty horních cest dýchacích
* pozitivní účinky při rakovině zažívací soustavy
* omrzliny, proleženiny
* záněty očí
* používá se na dvacet druhů kožních chorob ….
Větve a listy při nachlazení, rýmě
* revmatismus, dna ….
Plody lze kompotovat, sušit, proslazovat, mrazit, zpracovávat na víno i pálenku. Z dužniny se připravují šťávy, džusy, marmelády, pyré.
Téměř všechny bilologicky aktivní látky jsou obsaženy rovněž v listech, výhoncích i kůře větví, takže i tyto se dají využít, především k přípravě čaje.
Rakytníkový olej je unikátní přírodní látka, která z hlediska obsahu biologicky aktivních složek nemá sobě rovných mezi ostatními rostlinnými oleji, přitom nemá prakticky žádné vedlejší účinky. Má unikátní skladbu vitamínů a bilologicky aktivních látek pro léčbu kardiovaskulárních chorob.
Rakytník se využívá např. k léčbě: akné, bércové vředy, popáleniny, padání vlasů, vyrážky, angína, cukrovka, horečka, chřipka, infekční choroby, lupénka, nachlazení, paradontóza, praskliny sliznic v ústech a nose, revmatismus, snižování cholesterolu, žaludeční vředy, otoky dásní, zánět děložního hrdla či pochvy, …...
Zdrojem informací mi byla knížka Rakytník řešetlákový - rostlina budoucnosti autorů P. Valíčka a E. V. Havelky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...