sobota 19. ledna 2013

Dýňová polévka podle Vlastíka

V těchto mrazivých dnech, kdy se vracíme prokřehlí a vystydlí z bruslení, lyžovačky či vycházky, jistě přijde vhod něco teplého do bříška. Co třeba dýňová polévka se zázvorem podle baletního mistra Vlastíka Harapese tak, jak ji vařil v pořadu VIP Prostřeno?
Budeme potřebovat:
střední dýně
1
kus
cibule
2
kusy
máslo
1
kus
stroužky česneku
2
kusy
zeleninové polévkové koření
1
dávka
smetana na vaření
1
kus
čerstvý zázvor
1
kus
sůl a pepř
1
dávka
balení mandlových lupínků
1
dávka
Postup:
1. Dýni oloupat, odstranit semínka, nakrájet na kostky (3-4 cm). Ve vyšší pánvi nechat na másle zesklovatět nakrájené dvě větší cibule, dva stroužky česneku. Potom přidat dýni a nechat lehce restovat, až je vidět, že povrch trochu změkl a nasál máslo.
2. Potom zalít horkou vodou, přidat přiměřeně zeleninové polévkové koření a nastrouhaný zázvor (množství záleží na individuální chuti). Když je dýně měkká, rozmixuje se ponorným mixérem. Je-li polévka příliš hustá, rozředí se na požadovanou konsistenci smetanou na vaření. Je-li třeba, dosolíme, eventuálně přidáme strouhaný zázvor a špetku pepře.
3. Nakonec na pánvi opatrně opéct na másle mandlové lupínky - jen je nechat trochu zhnědnout - a nasypat na misku. Polévku nalít do polévkové mísy, povrch ozdobit pramínkem husté tučné smetany a podávat s tím, že každý si nasype do talíře mandle podle chuti.

Zkoušeli jsme s jablíčky, s chilly, s mletým muškátovým oříškem a bůhvíčím ještě, ale tahle nám chutná úplně nejvíc.

Dobrou chuť a pohodový víkend vám přeji.Usmívající se

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...