V těchto mrazivých dnech, kdy se vracíme prokřehlí a vystydlí z bruslení, lyžovačky či vycházky, jistě přijde vhod něco teplého do bříška. Co třeba dýňová polévka se zázvorem podle baletního mistra Vlastíka Harapese tak, jak ji vařil v pořadu VIP Prostřeno?
Budeme potřebovat:
střední dýně | 1 | kus |
cibule | 2 | kusy |
máslo | 1 | kus |
stroužky česneku | 2 | kusy |
zeleninové polévkové koření | 1 | dávka |
smetana na vaření | 1 | kus |
čerstvý zázvor | 1 | kus |
sůl a pepř | 1 | dávka |
balení mandlových lupínků | 1 | dávka |
Postup:
1. Dýni oloupat, odstranit semínka, nakrájet na kostky (3-4 cm). Ve vyšší pánvi nechat na másle zesklovatět nakrájené dvě větší cibule, dva stroužky česneku. Potom přidat dýni a nechat lehce restovat, až je vidět, že povrch trochu změkl a nasál máslo.
2. Potom zalít horkou vodou, přidat přiměřeně zeleninové polévkové koření a nastrouhaný zázvor (množství záleží na individuální chuti). Když je dýně měkká, rozmixuje se ponorným mixérem. Je-li polévka příliš hustá, rozředí se na požadovanou konsistenci smetanou na vaření. Je-li třeba, dosolíme, eventuálně přidáme strouhaný zázvor a špetku pepře.
3. Nakonec na pánvi opatrně opéct na másle mandlové lupínky - jen je nechat trochu zhnědnout - a nasypat na misku. Polévku nalít do polévkové mísy, povrch ozdobit pramínkem husté tučné smetany a podávat s tím, že každý si nasype do talíře mandle podle chuti.
1. Dýni oloupat, odstranit semínka, nakrájet na kostky (3-4 cm). Ve vyšší pánvi nechat na másle zesklovatět nakrájené dvě větší cibule, dva stroužky česneku. Potom přidat dýni a nechat lehce restovat, až je vidět, že povrch trochu změkl a nasál máslo.
2. Potom zalít horkou vodou, přidat přiměřeně zeleninové polévkové koření a nastrouhaný zázvor (množství záleží na individuální chuti). Když je dýně měkká, rozmixuje se ponorným mixérem. Je-li polévka příliš hustá, rozředí se na požadovanou konsistenci smetanou na vaření. Je-li třeba, dosolíme, eventuálně přidáme strouhaný zázvor a špetku pepře.
3. Nakonec na pánvi opatrně opéct na másle mandlové lupínky - jen je nechat trochu zhnědnout - a nasypat na misku. Polévku nalít do polévkové mísy, povrch ozdobit pramínkem husté tučné smetany a podávat s tím, že každý si nasype do talíře mandle podle chuti.
Zkoušeli jsme s jablíčky, s chilly, s mletým muškátovým oříškem a bůhvíčím ještě, ale tahle nám chutná úplně nejvíc.
Dobrou chuť a pohodový víkend vám přeji.
Žádné komentáře:
Okomentovat