pátek 31. ledna 2020

Poutní komplex Hora Matky Boží

Vloni jsme si cestou na dovolenou v Jeseníkách na kopci nad Králíky všimli kláštera a rozhodli jsme se tu udělat "bezpečnostní pauzu". Nechtěli jsme se plahočit ke klášteru Hora Matky Boží v Dolní Hedeči z Králík poutní alejí, ale chtěli jsme k němu dojet autem. I kvůli tomu, že počasí bylo nestálé, občas spadlo pár kapek.🌦 Na cestu jsme se ale museli zeptat. Poradil nám "přičmoudlý" mooooc ochotný pán. Nejen že nám ukázal cestu na mapě v mobilu, ale poradil i, kde se naobědvat.

Nad městem Králíky na hoře, která se dříve nazývala "Lysá Hora", králický rodák Tobias Jan Becker, svatovítský kanovník a později královéhradecký biskup, založil monumentální poutní komplex. Založení tohoto místa bylo splněním slibu, který složil ještě jako malý chlapec. Poutní komplex je tvořen kostelem Nanebevzetí Panny Marie, ambity, kryptou, nádvořím poutníků, unikátní kaplí Svatých schodů a klášterem. Na venkovní barokní schodiště navazuje poutní alej s 8 kaplemi Utrpení Páně.


V klášteře jsme si půjčili tištěného průvodce a prohlédli si ambit, kapli Svatých schodů a kostel Nanebevzetí P. Marie. Klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie byl postaven v letech 1695 - 1700. V roce dokončení byl do kostela přinesen milostný obraz P. Marie Sněžné (podle originálu z římského chrámu Santa Maria Maggiore, o němž se věřilo, že jej namaloval evangelista svatý Lukáš), který se stal srdcem poutního místa, a Lysá hora dostala nové jméno - Hora Matky Boží.
V noci ze 7. na 8. srpna 1846 udeřil do kostela blesk a ten vyhořel. Milostný obraz zachránil P. Bernard s nasazením vlastního života, ale výzdoba poutního kostela z velké části vzala zasvé. Kostel byl po požáru vybaven hodnotným pseudorenesančním mobiliářem z let 1883 - 1907. Sochy a oltáře jsou vyřezány z limbového dřeva.



Vše, co se z vyhořelého kostela zachránilo, bylo přeneseno do ambitů, kde tak můžeme dodnes obdivovat sbírku barokních maleb a řezeb. Ambity byly původně vystavěny jako zázemí pro poutníky a klášter.

Součástí komplexu je také expozice otevřená v r. 2012, pojednávající o období internace v 50. letech 20. stol. V internačním táboře, který tu byl v letech 1950 - 1960, byli neprávem vězněni v nelidských podmínkách kněží a řeholníci.
Je to zajímavé místo se zvláštní atmosférou. Od kláštera je i krásný výhled na město Králíky, Suchý vrch, Kralický Sněžník či Stezku v oblacích v Dolní Moravě.


Informaci o tom, kde se celkem dobře najíst jsme nevyužili. Naobědvali jsme se v restauraci penzionu Poutní dům hned vedle poutního komplexu.

Počasí připomíná víc jaro, než leden (u nás dnes bylo cekem sluníčkově a teploměr vyšplhal ke 14°C) a táhne vás to ven?
Možná jsem vás inspirovala kam na nedělní výet.

Přeji vám krásný víkend.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...