úterý 7. července 2020

Z cestovatelského deníku: Doudleby nad Orlicí

Dnes sáhnu do jiného soudku a nechám vás opět nakouknout do mého cestovatelského deníku, tentokrát z dovolené v Jeseníkách. Nastal prázdnínový čas, čas dovolených a výletů a tipů není nikdy dost.
..... "Bezpečnostní pauza" byla letos naplánovaná na zámku v Doudlebách nad Orlicí. Malebný, pozdně renesanční zámek plný ojedinělostí a unikátů stojí v místech, kde již ve 13. stol. stávala dřevěná středověká tvrz s hospodářským dvorem. R. 1562 koupil místní panství Mikuláš starší z Bubna. V r. 1588 dal zámek postavit jako letohrad. Po dostavbě r. 1590 byl využíván jako lovecký zámeček.



Fasádu zámku tvoří sgrafita kobercového vzoru, která nejsou k vidění nikde jinde na světě. Interiéry zámku jsou vybaveny dobovým nábytkem od renesance až po 19. stol. Zámek je 420 let (mimo let 1949 - 1993) ve vlastnictví jediného rodu Bubna - Litic. Fotit se zde nesmělo, přesto jsem natajňáka pořídila několik snímečků interiéru.



Zašli jsme i do bývalé zámecké sýpky (vstupné 65,-), která v letech 2011 - 2013 prošla důkladnou rekonstrukcí a je největším soukromým muzeem přírodovědy v ČR. Galerie v podkroví nabízí prostory, kde mohou prezentovat svá díla umělci z řad malířů, výtvarníků, sochařů, fotografů, designerů, atp. V prvním patře sýpky má své místo stálá expozice přírodovědného muzea. Bohatá sbírka čítá stovky až tisíce exponátů, počítáme-li všechny brouky, motýli či zkameněliny. Expozice je rozdělena do dvou částí. Jedna sekce je klasická výstava ptáků, ryb, kamenů, mořských živočichů, … . Nás zaujala rozsáhlá sbírka motýlů a brouků z celého světa. Důkladně jsme si všechny exponáty prohlédli a obdivovali jejich rozmanité, občas až bizarní tvary a zbarvení.
Ve druhé sekci se návštěvník seznámí se zvířaty v jejich přirozeném prostředí. Prohlíželi jsme si exponáty - vycpaniny obyvatel lesa či rybníka a já konstatovala, že by se tohle malému prďolkovi líbilo, až trošičku povyroste. Třeba už příští rok.

Hodně nás zaujala expozice "Rok na vsi", která vznikla v roce 2015. Jedná se o soubor figurek z kukuřičného šustí, které představují různé zvyky, obyčeje a činnosti tak, jak během celého roku dříve probíhaly. Jde o jedinečné dílo v tom, že figurky jsou usazeny do reálného prostředí a jednotlivé činnosti na sebe navazují podle ročních období - masopust, Velikonoce, pálení čarodějnic, … Rok na vsi obsahuje celkem 170 figurek a 33 zvířat. Obešli jsme panel kolem dokola několikrát a obdivovali zručnost, trpělivost a nápaditost autorky paní Jany Jarkovské z Třebechovic pod Orebem.

Do koutku Babiččin dvoreček jsme se na kozičky a králíčky podívat nešli. Jsme z vesnice, tak to přece známe. Ale jestli s námi pojede příští rok Eliška s Elíškem, určitě se sem podíváme, plánovala jsem.
Zeptali jsme se na možnost oběda.
"Tady nikde nic není, co bychom vám mohly doporučit", přemýšlely dvě milé a ochotné slečny v zámecké pokladně. "Zkuste to v Žamberku."
Koupili jsme si alespoň obvyklé suvenýry a opatřili turistický deník razítkem. ...

Přeji vám krásné dníky plné letní pohody a sluníčka.🌞

3 komentáře:

  1. Ahoj Emo. Byla jsi u mě jako první,tak oplácím a vítej na blogspotu.

    OdpovědětVymazat
  2. Emi, já jsem si nějak neuložila tvou novou adresu a tady je tolik novinek.
    Běžím to napravit. Doudleby patří k našim oblíbeným zámkům!
    Měj hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...