středa 21. dubna 2010

ZOO Plzeň s botanickou zahradou a DynoPark

Plzeňská ZOO je druhá nejstarší ZOO v ČR (zal. r. 1926) a jako jediná v ČR je přímo spojena s botanickou zahradou. Najdeme zde poutavé expozice s mnoha toky, jezírky a rozsáhlými přírodními výběhy.
ZOO se specializuje na ohrožená a méně obvyklá zvířata. 70% z 1150 chovaných druhů nenajdeme v žádné jiné ZOO v ČR ani na Slovensku.
Nachází se zde největší lesní výběh medvědů hnědých v ČR o rozloze 1 ha.
ZOO chová více než 20 druhů opic, které již neznají pobyt za mřížemi. Většina žije na volných ostrovech se vzrostlými stromy, šelmy (lvi, tygři, medvědi, vlci) v rozsáhlých otevřených výbězích.
Raritou jsou největší ještěři na světě - varani komodští.
Zajímavostí je i vesnický statek 19. stol. Lüftnerka s domácími druhy zvířat a zemědělskými exponáty. Statek zahrnuje funkční kovárnu, byt sedláka nebo staročeskou hospůdku.
ZOO je důsledně členěna podle zoogeografických oblastí. Ve výbězích s rostlinným porostem typickým pro danou oblast žije spolu většinou více druhů zvířat, jako je tomu i ve volné přírodě.
Botanická zahrada splynula svými expozicemi se ZOO. Netvoří ji už pouze arboretum s rozáriem, ale také vřesoviště, novozélanské expozice, sukulentní skleník, užitkové rostliny Severní Ameriky nebo ukázky rostlin tundry a tajgy. Unikátem je např. pozůstatek z třetihor, rostlina žijící pouze v namibské poušti, tajemná Welwitschia mirabilis. Jde o nahosemennou dvoudomou rostlinu, která stráví většinu života pouze se dvěma listy, plazícími se po písku a která se může dožít až 3 000 let.
DinoPark - v unikátním zábavním parku se přeneseme o miliony let zpět, do druhohor. Jsou zde umístěny statické i pohyblivé a ozvučené modely dinosaurů. Součástí je i jedinečné 3D kino s panormatickou projekcí.
V horní části areálu vznikla v r. 2004 jedinečná japonská zahrada Šówa-en.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...