sobota 17. prosince 2011

Kaki - exotické ovoce

V nadílce od Mikuláše letos naše děti objevily i toto exotické ovoce, které se jmenuje kaki. Já jsem ho kdysi, jako malá holka chutnala na dovolené a znala jsem ho pod názvem chúrma. Plody se češou ještě nezralé, aby přežily dlouhý transport. Plody by neměly být otlačené. Konzumuje se, když je na omak měké. Proto se musí kupované kaki nechat dozrát. Nejlépe na misce nebo v košíku při pokojové teplotě. Dozrání trvá cca dva týdny (záleží na koupeném ovoci, někdy se nechá koupit i téměř zralé). Jí se hlavně čerstvé. Slupka se nekonzumuje. Nejlepší je ho oloupat jako jablko nebo rozříznout a vyjíst lžičkou. Pro spestření si ho můžeme pokapat limetkovou nebo citronovou šťávou. Dále ho lze využít do salátů, kde ho můžeme pokapat rumem.

Nezralé plody mají trpkou, až svíravou chuť. Vyzrálé plody jsou velice sladké, lahodné. Chuť je podobná broskvi, meruňce, hrušce, částečně je také cítit chuť mrkve a dýně.
Obsahuje poměrně dost jednoduchých sacharidů (rychlý zdroj energie). Dále obsahuje velké množství vlákniny. Z vitamínů a minerálních látek obsahuje vitamin C, draslík a také vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan.
Kaki posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže, pomáhá při srdečních problémech, podporuje zdravé a silné kosti. Pro vysoký obsah vlákniny a kombinovaných fenolů je ideálním doplňkem diet při onemocnění tepen a jako prevence proti skleróze. Doporučuje se také lidem s nemocnými játry a ledvinami. Díky vysokému obsahu pektinů, které regulují funkci střev, se toto ovoce často používá ve výživě malých dětí a pojídání kaki se doporučuje i v těhotenství, neboť vitamin A napomáhá zdravému embryonálnímu vývoji dítěte.

Přeji vám krásný a pohodový poslední adventní víkend.Usmívající se

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...