neděle 7. října 2012

Valašské muzeum v přírodě

Být v Rožnově pod Radhoštěm a nenavštívit valašský skanzen, to snad ani nejde. Za ta léta, co jezdíme do Mořkova, jsme tam byli nesčetněkrát. Pokaždé jsme prošli všechny tři okruhy a pokaždé přibylo něco nového. Jen na jarmarky, ukázky řemesel a svátky (Vánoce, Velikonoce, Masopust, ...) nemáme štěstí.
Prohlídka začíná Mlýnskou dolinou - areál technických staveb na vodní pohon, s průvodcem. V našem případě průvodkyní, která povypráví, jak to chodilo v kovárně, na valše, na hamru či v lisovně oleje.
Takhle to vypadá v kovárně,

a takhle v lisovně oleje.

Do Valašské dědiny a Dřevěného městečka už se jde bez průvodce.
Valašská dědina - nejrozsáhlejší areál muzea přibližuje způsob života, hospodaření, doplňkových zaměstnání a bydlení obyvatel valašských vesnic. S jejím budováním se začalo v r. 1962.
Interiér domu z Nového Hrozenkova, usedlost z r. 1829, na stole je připravena svatební večeře.

Škola z Velkých Karlovic - Miloňova z r. 1888.

Interiér třídy je zasazený do roku 1890. Pan učitel byl živý.Mrkající Smějící se

Dřevěné městečko dokumentuje charakter malého venkovského města v období 19. a na počátku 20. století. Představuje způsob bydlení a životní úroveň měšťanů, jejich fojta a řemeslníků, fungování klimatických lázní v Rožnově.
Interiér fojtství z Velkých Karlovic - Bzové z r. 1793.

Replika kostela sv. Anny z Větřkovic u Příbora. Originální stavba vyhořela r. 1887.
Okolo kostela se rozprostírá symbolický hřbitov, v jehož areálu je umístěn tzv. Valašský Slavín s čestnými místy pro uložení ostatků osobností z Valašska. Najdeme zde např. pomníček spisovatele Ondřeje Sekory či olympionika Emila Zátopka.

Ukázka řemesel - řeznické řemeslo.

A jednoduchá kvízová otázka závěrem. Víte, co je na tomto obrázku?

Věděli jste, že Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm je největší a nejznámější skanzen ve střední Evropě? Usmívající se
Další snímečky najdete ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...