sobota 16. února 2013

Co je acerola a camu camu?

V lékárně jsem si nedávno koupila višňový čaj s acerolou.

Co je to ale ta acerola?, zajímalo mě. Hledala jsem na netu a zjistila, že je to druh tropické nebo subtropické, stromovité nebo keřovité rostliny pěstované pro své plody bohaté na vitamín C, zvaná také barbadoská třešeň. Společně s plodem Camu camu obsahuje největší množství vitamínu C na Zemi. Vitamín C je důležitý pro udržování zdravých a pružných cév, jemnou a zářivou pleť, funkční svaly, pevné zdravé kosti a zuby.
Acerola byla již mnohokrát předmětem vědeckých studií a byla shledána jako silný antioxidant. Dále byly prokázány její proti-rakovinné účinky. Acerola pomáhá zpomalovat abnormální růst buněk a tím je účinná v léčbě rakoviny. Kromě významného obsahu vitamínu C obsahuje také vitamín A, B1, B2, B3, B5, beta-karoten a flavonoidy, látky energizující a omlazující. Úspěšně bojuje proti nachlazení, působení volných radikálů, při onemocnění jater, vysokém cholesterolu. Udržuje mladistvý vzhled pokožky a vlasů a má výrazné zkrášlující účinky.
Pro zajímavost uvádím nejlepší zdroje vitamínu C (uvedený obsah je ve 100 g):
šťáva z aceroly - 1.000 mg
šťáva z rakytníku - 266 mg
černý rybíz - 177 mg
šípková povidla - 100 mg
brokolice - 90 mg
citron - 53 mg
pomeranč - 50 mg
grapefruit - 44 mg


Také vás zajímá, co že je to camu camu? Pátrala jsem na netu a zjistila, že je to nízký strom s malými plody, se šťavnatou, kyselou dření, růžovou šťávou a jedinečným aroma. Nazývané také bobulemi Berry Camu. Jsou jedním z nejlepších přírodních prostředků proti rychlému stárnutí organizmu i mnoha chorobám.
Tento nenápadný plod je v rostlinném světě největším "výrobcem" přírodního vitamínu C, v množství nesrovnatelném s jinými rostlinami. Je 30-60 x vyšší než v pomerančích a 2-3x vyšší než v tak vysoce ceněné acerole. Plody obsahují také vápník, draslík, železo, riboflavin (vit. B 2), niacin (vit. B 3), fosfor, bílkoviny, aminokyseliny a flavonoidy značně usnadňující absorbci vitamínu C organizmem.

Camu Camu posiluje a chrání játra, pomáhá při jejich virovém zánětu pomáhá předcházet revmatickým chorobám a artróze mírní již existující záněty a snižuje bolesti kloubů účinně chrání před chřipkou a nachlazením před infekcemi, chorobami dýchacích cest astmatem, kašlem, záněty průdušek, plic a vedlejších nosních dutin chrání oční sítnici a oční nervy pomáhá při problémech spojených s viděním zabezpečuje před očním onemocněním, jako je glaukom při Parkinsonově chorobě, pomáhá ve značném stupni zredukovat její progresi, a užívané profylakticky před ní účinně chrání pomáhá udržet v dobrém stavu srdce, cévy a krevní oběh je prevencí mnoha chorob usnadňuje hojení ran a popálenin působí rovněž proti vředům a oparům chrání před neurodegenerativními chorobami demencí, Alzheimerově chorobě zhoršení koncentrace a paměti pomáhá při nervozitě, depresi vysokém krevním tlaku cukrovce podporuje lepší náladu a zvyšuje vitalitu má zásadní význam při tvorbě spermatu pomáhá překonat již existující infekce




Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...