úterý 19. února 2013

Květná zahrada Kroměříž

Venku je ošklivo, mokro, blátivo, sněží, ale sníh se mění ve vodu. Sluníčko ne a ne se ukázat, jaro v nedohlednu. Kochám se v těchto dnech snímečky z letní dovolené. Třeba z výletu do Kroměříže, do Květné zahrady. Pojďte se kochat také, máte-li chuť.
Květná zahrada (Libosad) je opravdovým skvostem zahradní architektury. Už v době svého založení v roce 1665 se stala proslulou ukázkou spojení zahradní architektury se sochařstvím, malířstvím a uměleckým řemeslem. Má tvar pravidelného obdelníku o rozloze 300x485m, má přísné symetrické členění a dělí se na dvě části - tzv. květnici a část zvanou štěpnice. Architektonickými dominantami zahrady jsou dvě stavby - kolonáda a Rotunda. Kolonáda je dlouhá 244 m, v nikách je umístěno 44 soch znázorňujících postavy z antické historie a mytologie, na vnější římse je 46 bust osobností antiky. Kolonáda funguje na principu Dionýsiova ucha - polohlasem vyřčené slovo na jednom konci kolonády, je zřetelně slyšet i na konci druhém. Přímo v kolonádě původně byly i funkční fontány zasvěcené římským bohům Neptunovi a Venuši. Je povolen vstup na "střechu" kolonády. Při pohledu shora vynikají geometrické tvary pěšin a živých plotů a centrální rotunda. Rotunda s unikátní vnitřní výzdobou (mytologicko-alegorické fresky a štuková výzdoba). Uprostřed rotundy je zavěšeno tzv.Foucaultovo kyvadlo, které svým ostrým hrotem do písku zaznamenává pohyb, dokazující otáčení země kolem své osy.
Květná zahrada je vzácnou ukázkou zahradní architektury s bohatou květinovou výzdobou a řadou vzácných dřevin. Je zapsaná vSeznamu světových kulturních a přírodních památek UNESCO.








Květnou zahradoou se můžete projít také s moderátorkou pořadu Rajské zahrady Zuzanou Slavíkovou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...