úterý 6. května 2014

Mravenci

Vzpomínáte na moji výstřížkovou krabici? Občas v ní zaštrachám a zveřejním nějakou zajímavost. Tentokrát jsem v ní našla článeček o mravencích. A protože jsem v lese našla krásné mraveniště a vyfotila pracující mravence, připojím ke snímečkům i nějakou tu informaci.

Mravenci se většinou živí drobnými živočichy, nicméně rádi požírají i olejnaté a cukernaté výrůstky na semenech. Klíčivost semen tím negativně neovlivní, naopak - napomáhají jejich rozšiřování (např. violek, sněženek, dymnivek a prvosenek). Libují si také na sladkých šťávách, které produkují rostliny z nektarií (medníků) a samozřejmě na medovici produkované savým hmyzem. Medovice je ve skutečnosti cukr, který savý hmyz nedokáže strávit a ve formě výkalů jej vylučuje. Tato všeobecně známá vazba mezi savým hmyzem a mravenci se odborně nazývá trofobióza.
Většina mravenců je užitečná. Např. mravenec lesní chrání stromy před řadou škodlivého hmyzu a je nedílnou součástí integrované ochrany lesa. Zcela oprávněně je proto přísně chráněn. Některé druhy mravenců však za určitých podmínek škodí, protože ve zmíněné trofobióze chrání hmyzí škůdce před jejich přirozenými nepřáteli a tím nepřímo pomáhají jeho přemnožování. Někteří mravenci trápí zejména zahrádkáře a sadaře: okusují kořínky, lodyhy, bulvy (především kedluben) a plody (zejména jahod). Jiný druh (např. mravenec travní) si staví ze zeminy a zbytků rostlin kupky, kterými poškozuje trávníky a znesnadňuje kosení luk. Obdobné kupky můžeme najít i na záhonech, především v rostlinách jahodníků.

Na mravencích si zase pochutnají žluny. Mravenci ve všech stádiích vývoje jsou jejich hlavní složkou potravy. Zrovna dneska se jedna přiltelěla k nám na zahradu "naobědvat".

Přeji vám pěkný májový den.Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...