Je tu čas jahůdek a jahůdkového mlsání. Ale víte, jak a proč je pro nás mlsání jahůdek zdravé a přínosné?
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_sYPqtcZ3wnkaAHeMNWv7AmMOYROoad0fb6POXgwTWAOS3qwOtVrXUkbBib9CBcdN6ADiyat5l55wixAiQRROhKEhC7Px9vG9CyqtyKan0nwZLf35y3QeEP=s0-d)
Jsou bohaté na vitamíny A, B, C, E a obsahují spoustu minerálních látek, např. draslík, flór, fosfor, hořčík, vápník, ... . Podporují imunitu.
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_sYPqtcZ3wnkaAHeMNWv7AmMOYROoad0fb6POXgwTWAOS3qwOtVrXUkbBib9CBcdN6ADiyat5l55wixAiQRROhKEhC7Px9vG9CyqtyKan0nwZLf35y3QeEP=s0-d)
Zlepšují pleť, hydratují pokožku a zmírňují příznaky exému, příznivě léčí dokonce i akné. Působí rovněž jako dezinfekce na rány a bolístky.
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_sYPqtcZ3wnkaAHeMNWv7AmMOYROoad0fb6POXgwTWAOS3qwOtVrXUkbBib9CBcdN6ADiyat5l55wixAiQRROhKEhC7Px9vG9CyqtyKan0nwZLf35y3QeEP=s0-d)
Díky vysokému obsahu manganu bělí pihy a skvrny na kůži. Mangan je potřebný také pro krvetvorbu, zdravé tkáně, výživu mozku a nervů, a také pro krásu a zdraví kůže i vlasů.
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_sYPqtcZ3wnkaAHeMNWv7AmMOYROoad0fb6POXgwTWAOS3qwOtVrXUkbBib9CBcdN6ADiyat5l55wixAiQRROhKEhC7Px9vG9CyqtyKan0nwZLf35y3QeEP=s0-d)
Patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií, obsahují až 90% vody, jsou tedy výborné na udržení váhy nebo dokonce hubnutí.
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_sYPqtcZ3wnkaAHeMNWv7AmMOYROoad0fb6POXgwTWAOS3qwOtVrXUkbBib9CBcdN6ADiyat5l55wixAiQRROhKEhC7Px9vG9CyqtyKan0nwZLf35y3QeEP=s0-d)
Obsahují i přírodní kyseliny, které pomáhají v boji s ledvinovými a močovými kaménky.
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_sYPqtcZ3wnkaAHeMNWv7AmMOYROoad0fb6POXgwTWAOS3qwOtVrXUkbBib9CBcdN6ADiyat5l55wixAiQRROhKEhC7Px9vG9CyqtyKan0nwZLf35y3QeEP=s0-d)
Měli by je jíst vegetariáni, mají totiž hodně vitamínu C, který usnadňuje vstřebávání železa. Menší miska jahod se rovná zhruba denní dávce vitamínu C.
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_sYPqtcZ3wnkaAHeMNWv7AmMOYROoad0fb6POXgwTWAOS3qwOtVrXUkbBib9CBcdN6ADiyat5l55wixAiQRROhKEhC7Px9vG9CyqtyKan0nwZLf35y3QeEP=s0-d)
Jsou bohaté na kyselinu listovou a betakaroten, základní kámen pro syntézu vitamínu A, antioxidantu, který chrání zrak, dodává zdravé zbarvení pleti, podporuje regeneraci sliznic.
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_sYPqtcZ3wnkaAHeMNWv7AmMOYROoad0fb6POXgwTWAOS3qwOtVrXUkbBib9CBcdN6ADiyat5l55wixAiQRROhKEhC7Px9vG9CyqtyKan0nwZLf35y3QeEP=s0-d)
Mají v sobě draslík, který se doporučuje na snížení tlaku.
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_sYPqtcZ3wnkaAHeMNWv7AmMOYROoad0fb6POXgwTWAOS3qwOtVrXUkbBib9CBcdN6ADiyat5l55wixAiQRROhKEhC7Px9vG9CyqtyKan0nwZLf35y3QeEP=s0-d)
Obsahují dostatek tříslovin, které na sebe při průchodu trávicím traktem vážou toxické látky a odvádějí je ven. Zároveň snižují vznik všech infekcí v těle.
(info jsem čerpala z časopisu plného jahůdkových dobrůtek)
Miska čerstvých jahůdek z naší zahrádky
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_sYPqtcZ3wnkaAHeMNWv7AmMOYROoad0fb6POXgwTWAOS3qwOtVrXUkbBib9CBcdN6ADiyat5l55wixAiQRROhKEhC7Px9vG9CyqtyKan0nwZLf35y3QeEP=s0-d)
Rozmačkané jahůdky s cukrem schované pod vrstvou pribináčku L. Hrušky
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_sYPqtcZ3wnkaAHeMNWv7AmMOYROoad0fb6POXgwTWAOS3qwOtVrXUkbBib9CBcdN6ADiyat5l55wixAiQRROhKEhC7Px9vG9CyqtyKan0nwZLf35y3QeEP=s0-d)
Perník Rakovník se šlehačkou a jahůdkami
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_sYPqtcZ3wnkaAHeMNWv7AmMOYROoad0fb6POXgwTWAOS3qwOtVrXUkbBib9CBcdN6ADiyat5l55wixAiQRROhKEhC7Px9vG9CyqtyKan0nwZLf35y3QeEP=s0-d)
Recept na perník Rakovník: 3 vejce, 250 g cukru, 1 sklenička oleje, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce marmelády, 0,5 l mléka, 500 g polohrubé mouky, necelý pr. do pečiva, 1 pr. do perníku.
Suroviny smícháme, těsto vylijeme na vymaštěný a vysypaný plech s vyšším okrajem a pečeme na 175°C.
Sousedka se se mnou podělila o krásnou rebarboru. Marmeládu jsem tedy nahradila rebarborou nakrájenou na drobné kousky.
Žádné komentáře:
Okomentovat