středa 28. května 2014

Jahůdky pro naše zdraví

Je tu čas jahůdek a jahůdkového mlsání. Ale víte, jak a proč je pro nás mlsání jahůdek zdravé a přínosné?
Jsou bohaté na vitamíny A, B, C, E a obsahují spoustu minerálních látek, např. draslík, flór, fosfor, hořčík, vápník, ... . Podporují imunitu.
Zlepšují pleť, hydratují pokožku a zmírňují příznaky exému, příznivě léčí dokonce i akné. Působí rovněž jako dezinfekce na rány a bolístky.
Díky vysokému obsahu manganu bělí pihy a skvrny na kůži. Mangan je potřebný také pro krvetvorbu, zdravé tkáně, výživu mozku a nervů, a také pro krásu a zdraví kůže i vlasů.
Patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií, obsahují až 90% vody, jsou tedy výborné na udržení váhy nebo dokonce hubnutí.
Obsahují i přírodní kyseliny, které pomáhají v boji s ledvinovými a močovými kaménky.
Měli by je jíst vegetariáni, mají totiž hodně vitamínu C, který usnadňuje vstřebávání železa. Menší miska jahod se rovná zhruba denní dávce vitamínu C.
Jsou bohaté na kyselinu listovou a betakaroten, základní kámen pro syntézu vitamínu A, antioxidantu, který chrání zrak, dodává zdravé zbarvení pleti, podporuje regeneraci sliznic.
Mají v sobě draslík, který se doporučuje na snížení tlaku.
Obsahují dostatek tříslovin, které na sebe při průchodu trávicím traktem vážou toxické látky a odvádějí je ven. Zároveň snižují vznik všech infekcí v těle.
(info jsem čerpala z časopisu plného jahůdkových dobrůtek)

Miska čerstvých jahůdek z naší zahrádky

Rozmačkané jahůdky s cukrem schované pod vrstvou pribináčku L. Hrušky

Perník Rakovník se šlehačkou a jahůdkami
Recept na perník Rakovník: 3 vejce, 250 g cukru, 1 sklenička oleje, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce marmelády, 0,5 l mléka, 500 g polohrubé mouky, necelý pr. do pečiva, 1 pr. do perníku.
Suroviny smícháme, těsto vylijeme na vymaštěný a vysypaný plech s vyšším okrajem a pečeme na 175°C.

Sousedka se se mnou podělila o krásnou rebarboru. Marmeládu jsem tedy nahradila rebarborou nakrájenou na drobné kousky.

Přeji vám dobrou chuť!S vyplazeným jazykemÚžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...