neděle 20. srpna 2017

Šumavská kráska

Říká se jí erbovní rostlina Šumavy. Dorůstá výšky kolem 90 cm. Najdeme ji ve vrcholových partíích Šumavy, kde její temně nachové květy s tmavým tečkováním (vzácně se mohou objevit bílé květy) zdobí louky, okraje cest nebo břehy potoků.V rámci ČR se vyskytuje ještě v Krkonoších a v Hrubém Jeseníku, ale zde byla na některých lokalitách prokazatelně uměle vysazena. Na Šumavu se dostala z Alp po době ledové. Miluje světlá místa, proto v době, kdy se začalo se zalesňováním Šumavy, začala mizet. Skázu jí málem přivodilo i to, že její kořeny se používaly k léčebným účelům. Opětovný návrat nastal, když se začalo s odlesňováním.
Na dvou místech Šumavy však žila a žije. Jde o kar Černého jezera a kar Plešného jezera. Tato místa zůstávají primární místa. Dalšími místy výskytu jsou oblasti Kvildy, Horské Kvildy, Filipovy Huti, Modrava a její okolí a okolí Prášil. Zde však roste bez většího rozmnožování. Proto rostlina dál zůtává přísně chráněná.
A jak se vlastně rostlinka jmenuje? Hořec panonský nebo také hořec šumavský.



Takže kochejme se, foťme, obdivujme, ale netrhejme a neničme!!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...