pátek 25. srpna 2017

Skleněný unikát v Dobré Vodě u Hartmanic

Do kraje kolem dnešních Hartmanic se již před tisícem let uchýlil mnich Vintíř, který je uváděn jako první Šumavan, u něhož známe přesný původ a jméno (původem duryňský hrabě, uváděn jako Gunther z Niederaltaichu, asi 955 - 1045). Dnes jeho život připomíná Vintířova stezka přicházející na Šumavu přes Gsenget u Prášil a vedoucí přes horu Březník s Vintířovou skálou, dále na Mouřenec a odtud až do Břevnovského kláštera v Praze. Dnes tímto krajem prochází poutní stezka Via Nova.
Východiskem dnešního putování bude Dobrá Voda. Zde nejprve nakoukneme do malé kapličky, kde je studánka s léčivou(?) vodou.


Poté navštívíme kostel sv. Vintíře s unikátním skleněným oltářem.Tento starobylý kostel (z roku 1709) je nově zařízen kompletním vnitřním vybavením ze skla. Kostel byl totiž za komunistického režimu zcela vydrancován. Nebyl ale naštěstí zbořen (jako mnoho jiných v okolí), protože byl využíván jako vojenský sklad v zakázaném vojenském hraničním pásmu. Po roce 1989 prošel kostel rekonstrukcí a byl postupně zařízen novým - unikátním skleněným vybavením.
Skleněný oltář je 4,5 m široký, 3,2 m vysoký a váží skoro 5 tun.

Kromě oltáře je v kostele ve skle provedeno všech čtrnáct zastavení křížové cesty.

V kostele je dále skleněný obětní stůl, skleněný ambon, skleněné vánoční jesle,

skleněná socha sv. Vintíře v životní velikosti

a skleněný globus - zeměkoule osazená ve mříži vchodu do kostela.
Autorkou díla je Vladěna Tesařová, která v Dobré Vodě žije a pracuje.
Zajímavé je také židovské Muzeum Dr. Šimona Adlera.
Na Vintířovu skálu na hoře Březníku se můžeme vydat buď od kostela sv. Vintíře (po modré TZ) nebo dojet kousek autem k chatě Rovina.

Od tud po zelené TZ pohodlnou cestou s pěknými výhledy do okolí ....

.... dojdeme k obnovené kapli sv. Vintíře.


Po schodech vytesaných ve skále ....

.... vystoupáme na vrchol.

Před námi se otevře výhled a někde pod námi zůstane jeskyně, ve které již před tisícem let přebýval dle legendy mnich Vintíř. Jeskyni dodnes nikdo nenašel.
Vrátíme se zpět k chatě Rovina, kde se můžeme po túře posilnit. Mají zde vyhlášenou domácí kuchyni, výborné pivo Klosterman 13°, domácí chléb, ... . Na dobré jídlo (za malý peníz) si můžeme také zajet do Hartmanic do Restaurace sv. Vintíř.
Mnoho zajímavých a užitečných informací najdete např. ZDE.

Přeji vám krásný a pohodový nadcházející víkend.Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...