čtvrtek 17. srpna 2017

Chalupská slať

K Šumavě podle mě patří ledovcova jezera a slatě (rašeliniště). Pro turisty jsou přístupné slatě tři. Vloni jsme navštívili Tříjezerní slať a Jezerní slať a zbývala ještě Chalupská, prý nejhezčí a nejromantičtější.
Slať se nachází asi 1 km od obce Borová Lada. Výchozím bodem je parkoviště na Svinných Ladách. Stezka vede po asfaltové cestě a dále pak po poválkovém chodníku.

Na konci chodníku je malá plošinka při okraji největšího rašelinného jezírka v ČR. Jezírko má plochu 1,3 ha a největší hloubku 1,5 m.


Na plovoucích rašelinných ostrůvcích se vyskytuje řada vzácných druhů rostlin, např. blatnice bahenní, rosnatka okrouhlolistá a ostřice chudá, na okrajích jezírka pak uchopýr úzkolistý. Na vlastním rašeliništi najdeme klikvu bahenní, šichu černou, kyhanku sivolistou, černýš luční a suchopýr pochvatý. Přítomnost borovice blatky a jejich kříženců je jedním z obecných znaků, kterým se šumavská rašeliniště liší od rašelinišť na dalekém severu.


V blízkosti slati se nachází informační centrum.

Do vašich cestovatelských deníčků si zde nezapomeňte dát razítko a vlepit turistickou vizitku.

Přeji vám krásné a pohodové dníky.Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...