pondělí 14. května 2012

Dlouhošíjky

Nedávno jsem se tu zmínila o mé výstřížkové krabici. Tentokrát jsem z ní vytáhla složku nadepsanou 'HMYZ' a vyštrachala novinový výstřížek o dlouhošíjkách.
Setkáme se s nimi v lesích, na křovinatých stráních i v zahradách. Typickým znakem dlouhošíjek je velmi protáhlá předohruď s hlavou. Jsou to dravci, kteří loví mšice, červce a jiný drobný hmyz. Často loví kořist rychlým narovnáním předohrudi do přímky s tělem, čímž vymrští hlavu dopředu a kusadly uchvátí kořist. Larvy se živí jinými larvami, vajíčky, dospělým hmyzem nebo i pavouky. Ve svém okolí napadají vše živé, dokonce i svůj vlastní druh.
Samičky snadno poznáme podle dobře vyvinutých kladélek. Kladélko jim roste z 9. článku zadečku.
Počtem druhů se jedná o chudý řád, na celém světě je známo přibližně 200 druhů. V Česku se vyskytuje jen 9 druhů. Dva naše druhy jsou zařazeny do červeného seznamu ohrožených druhů. Kriticky ohrožená je jediná naše dlouhošíjka z čeledi křivošíjkovitých, křivošíjka tmavá. Ohrožená je dlouhošíjka Agulla nigricollis.
Mně se podařilo vyfotit dluhošíjku žlutonohou, měřící v rozpětí kolem 3 cm.

Třeba ji na svých toulkách přírodou také potkáte.Usmívající se

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...