čtvrtek 27. března 2014

Sasanka pryskyřníkovitá

Dneska jsem objevila na louce žlutě kvetoucí sasanku. Nikdy před tím jsem ji neviděla. Doma jsem zalovila na netu a zjistila jsem, že jde o sasanku pryskyřníkovitou (= sasanka žlutá).

Sasanka pryskyřníkovitá (Anemone ranunculoides) je vytrvalá bylina 7 - 25 cm vysoká.
Roste na slunných až polostinných a vlhkých místech. Najdeme ji na vlhčích loukách, na březích, častěji v lužních, roklinových nebo vlhkých listnatých lesích. Obvykle se nachází na hlinitých půdách bohatých na minerály, které jsou kypré, svěží a na kterých dobře probíhá rozklad organické hmoty. Na teplo tato rostlina není náročná. Výrazné nároky nemá ani na světelné podmínky. Kvete od března do května.
Řadí se mezi tzv. jarní efemeroidy - vytrvalé rostliny, které vyrůstají časně na jaře ještě před olistěním stromů. Vykvétají a zaplodí a jejich nadzemní část záhy odumírá a v létě již není patrná. Takto využijí dostatku světla, který je v lesích před olistěním.
Vyskytuje se na menším území než sasanka hajní a je tedy vzácnější.

Tak jako všechny sasanky, i tato je jedovatá. Při zasažení očí šťávou z rostliny dochází k zánětu spojivek. Při styku s pokožkou se místo zanítí a mohou vzniknout i puchýře. Při požití dochází k průjmům, blestem břicha, zvracení nebo k zánětům ledvin. Udává se, že smrtelná dávka pro dospělého člověka je asi 30 rostlin.

Zajimavosti - některé kmeny namáčely do jedovaté šťávy sasanky pryskyřníkovité hroty šípů.
Latinské rodové jméno je odvozeno od řeckého slova anemos = vítr, jelikož rostlina se i při slabém větru ohýbá a také okvětní lístky snadno ve větru opadávají.

Přeji vám krásné jarní dníky plné sluníčka.Usmívající se

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...