pondělí 3. března 2014

Domácí lučina a syrovátka

Nechala jsem se zlákat a také vyzkoušela lučinu z jogurtů a smetany. Spousta z vás už ji vyzkoušela a ochutnala. Teď i já mohu potvrdit, že je opravdu vynikající. S vyplazeným jazykem
Recept přidávám jen pro pořádek:
2 velké jogurty
1 smetana ke šlehání
Smícháme a směs vylijeme do cedníku vyloženého plátýnkem. Cedník položíme na hrnec a necháme do druhého dne v lednici.

Při výrobě této pochoutky přes plátýnko odkape do hrnce tekutina - syrovátka. Chci se zeptat: Co s ní děláte? Na jednom blogu jsem viděla, že hospodyňka nechala syrovátku odkapávat do dřezu. Syrovátka není odpad! Syrovátka je lahodná, zdaví velmi prospěšná tekutina.
Je nízkokalorická, obsahuje mnoho vitamínů ( B1, B2, B3 - niacin, B5 - kyselina pantothenová, B6, B7 - biotin, B9 -kyselina listová, B12, E, C), minerálů (hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek), stopových prvků a bílkovin, působí detoxikačně a podporuje činnost ledvin, příznivě upravuje metabolismus, kladně ovlivňuje činnost střev a obnovuje střevní flóru, omezuje záněty žaludku a střev, má vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi, zlepšuje činnost jater atd. Její účinky sahají od regulace hmotnosti, přes regulaci vysokého krevního tlaku, zvyšování imunity, zvyšování antioxidační aktivity, zmírnění metabolického stresu, pozitivní reakci na stres, zlepšení svalových funkcí, zlepšení absorpce živin, zvýšení fyzické síly a všeobecné zlepšení zdravotního stavu až po protirakovinné účinky. Při vnějším použití je vhodná proti kožním chorobám (především akné a lupence), prokrvuje a vyhlazuje pokožku.

Nejlépe chutná ledově vychlazená nebo smíchaná s čerstvými ovocnými či zeleninovými šťávami, s rozmixovaným ovocem.
Dobrou chuť přeji.Usmívající se

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...