neděle 17. května 2015

Hnízdění sýkory koňadry

V dutině staré jabloně na našem dvoře zahnízdily sýkorky koňadry. Hnízdečko je bohužel hluboko v dutině, takže drobotinu není vůbec vidět. Z hlouby stromu je slyšet jen pípání. Vyfotila jsem tedy alespoň rodiče, jak se o svoje mláďátka starají.

Sýkora koňadra - největší a nejtěžší evropská sýkora, 14 cm dlouhá a 20 g těžká. Koňadry mají nedostatek hnízdních možností, a proto hnízdí i ve stojících nebo ležících rozbitých kbelících, v rourách od kamen, ve schránkách na dopisy a dokonce i v lesních budkách vyvěšovaných pro sýčky.
Sýkora si vybírá dutinu a staví v ní hnízdo na ptáka neobvykle pořádně. Především plní dutinu mechem, pokud jen může. Rouru od kamen naplnila např. několik metrů vysoko. Nahoře v mechu je hluboce polokulovitá, chlupy a peřím vystlaná miska. Hnízdo je velice teplé, jinak by samička nemohla zahřívat svých 10 - 13 vajíček, dlouhých asi 17 mm (největší sýkoří vajíčka). Samička začíná sedět na vajíčkách až po nakladení celé snůšky, do té doby přikrývá snůšku hnízdním materiálem.
Mláďata krmí oba rodiče. Přilétají k hnízdu s každou jednotlivou larvou a za den absolvují až 900 takových letů. Mládé sýkory opouštějí dutinu po 18 - 20 dnech, zůstávají téměř dvakrát tak dlouho v hnízdě, než jiní stejně velcí ptáci.

Sýkora přilétá s larvou

Odlet z hnízda pro další larvu

I v koňadřím hnízdečku se musí uklízet

Vajíčka a sýkoří holátka (snímeček jsem přefotila z atlasu ptáků)

Přeji vám pohodovou neděli. Užívejte si krásné májové dny.Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...