pondělí 17. srpna 2015

Novobydžovský židovský hřbitov

Tento víkend se v Novém Bydžově konala tradiční Svatovavřinecká pouť. Náměstí a přilehlé ulice byly plné pouťových atrakcí a stánkařů, konaly se různé doprovodné akce (výstavy kytiček, kaktusů, zvířátek, prací dětí ze ZUŠ, rukodělných prací, hasičské a vojenské techniky, různá hudební vystoupení, ohňstroj, lety vrtulníkem, ....). Byly otevřeny prostory, kam se běžně návštěvník nepodívá. Jedním takovým místem byl starý židovský hřbitov.

Byl založen v r. 1520 a patří po pražském a kolínském hřbitově k nejstarším v Čechách. Od založení až do r. 1885 zde byli pohřbívání nejen místní Židé, ale i další z blízkého i vzdálenějšího okolí. Na ploše přes půl hektaru napočítáme více než 1.480 náhrobků. Nejstarší dochovaný náhrobek pochází v převodu na křesťanský letopočet z r. 1577. Početně převažují pískovcové náhrobky ze 2. pol. 17. a 18. stol. Plasticky vystupující hebrejské nápisy doplňují různé ozdoby s architektonickými prvky a typické symboly. Např. žehnající ruce - kněžský rod Kohenů,

konvice - kmen Levi.

Že hřbitovem prochází jakýsi příkop, údolíčko (patrné na prvním snímečku) není také náhoda, ale další ze židovských symbolů.
Od konce 18. stol. už převažují náhrobky s dvojjazyčnými nápisy (v němčině a hebrejštině) s vrývaným písmem. Objevují se tu i náhrobky s klasicistními a novogotickými prvky, různé obelisky, některé ještě z pískovce, jiné z leštěné žuly. Je tu několik honosných tumb se dvěma stélami.
(čerpáno z malého tištěného průvodce)

Židovská čtvrť dvakrát vyhořela- Židé se začali v Novém Bydžově usazovat od počátku 16. století.
- V roce 1520 založili hřbitov, po pražském a kolínském třetí nejstarší v Čechách.
- V roce 1550 byla postavena první synagoga.
- Vzniklá židovská čtvrť musela být v 17. století ohrazena a proměnila se v ghetto.
- V roce 1718 byla celá čtvrť zničena požárem. Rozsáhlé spáleniště bylo opět zastaveno dřevěnými domy a zděnou synagogou.
- Další velký požár v roce 1901 znamenal konec této části Bydžova. Téměř vše vyhořelo a z židovské čtvrti zbyla jen synagoga.
- Komunita dosáhla největšího počtu v první polovině 18. století. V malých místnostech roubenek se tehdy tísnilo i přes 400 osob.
- Ve větší míře začali Židé odcházet z města koncem 18. století.
- Tragické osudy čekaly skupinu židovského obyvatelstva za nacistické okupace. Z transportu vypraveného 10. června 1942 se ze 76 Židů vrátili pouze 3.
(Z webu Městského muzea NB)
Zdroj: http://jicinsky.denik.cz/kultura_region/co-delali-zide-v-bydzove-to-zmapuje-nova-publikace-mesta-20140320-v9ai.html

Škoda, že nejzajímavější náhrobky nebyly označené nebo jejich podoba vyfotografovaná na malém tištěném průvodci, který každý návštěvník hřbitova obdržel.

Přeji vám krásné a pohodové prázdninové dníky.Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...