pondělí 24. srpna 2015

Častolovice

Na počátku minulého týdne konečně zapršelo. Předpokládaly jsme, že ve skalách bude mokro a kluzko, proto jsme zvolily jako cíl našeho "holčičího" výletu zámek Častolovice (majitelka: Franziska Diana Phipps Sternbergová).
Dějiný zámku sahají až do 13. století, kdy zde stála vodní tvrz. Jejim nejvýznamnějším majitelem byl Jiří z Poděbrad. V letech 1588 - 1615 byla tvrz přestavěna na renesanční zámek. Z té doby pocházejí výjevy z Liviových římských dějin, které zdobí nádvorní fasádu.
V r. 1694 zakoupili Častolovice Šterberkové a zůstali zde až do r. 1948, kdy zámek přešel do majetku státu. V r. 1992 byl vrácen, sbírky byly doplněny a od té doby je zpřístupněn veřejnosti.

Pokoje zámecké expozice jsou zařízeny v různých stylech a připomínají dřívější zámecký život. Šternberkové shromáždili rozsáhlou sbírku obrazů, jejichž významnou součást tvoří vedle maleb Škrétových, Teniersových, Schonfeldových atd., série portrétů českých králů a významných představitelů šternberského rodu.
Rytířský sál, jeden z největších v ČR (300 m2), korunuje malovaný renesanční strop se scénami ze Starého zákona. V kapli, která s ním sousedí, se zachoval oltář z r. 1601. ....... V zámeckých interiérech se nesmělo fotografovat, a to ani za poplatek. Snímeček rytířského sálu jsem si vypůjčila z netu.

V anglickém parku s rybníkem, alejí a dalekými průhledy je obora s bílými daňky a další lesní zvěří,

růžová a vodní zahrada a zámecký zvěřinec (minizoo).

Více informací a snímečků najdete ZDE.

Přeji vám pěkný a pohodový zbytek prázdnin.Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...