čtvrtek 11. května 2017

Povydří - přírodní klenot Šumavy

Při toulkách Šumavou nás čeká mnoho úžasných dojmů, ale k těm nejkrásnějším zážitkům patří tok řeky Vydry. Tato krásná šumavská řeka se rodí v modravské kotlině ve výšce 997m, kam se sbíhají tři její pramenné potoky - Modravský, Roklanský a Filipohuťský. Přinášejí nahnědlou vodu z rozsáhlých slatí, které leží na temeni Šumavy při státní hranici s Německem. Zpočátku je to poklidná řeka, na mýtince u Antýglu však její klidný běh končí. Hned pod mostem se říční dno prohlubuje a řeka nabírá na dramatičnosti. Tady začíná její dolní tok, kde točivé poudy začínají vymílat obří kamenné hrnce, kterými je řeka tak proslulá. V říčním korytě se nacházejí četné peřeje, kaskády, vodopády a obrovské žulové kameny. Pro své estetické hodnoty byla tato část v r. 1962 vyhlášena přírodní památkou Povydří - přírodním klenotem Šumavy. Řeku samotnou svírají zalesněné a skalnaté svahy s řadou kamnenných moří. (čerpáno z knížky: S batohem po Česku - Šumava)

Zvu vás na jednu z nejhezčích vycházek naší dovolené - vycházku podél toku řeky Vydry. My ji začali u vlčího výběhu nedaleko Srní.


Od horního parkoviště pro invalidy jsme se vydali ke Klostermannovu mostu.

Ten jsme přešli a vydali se vlevo krásnou a nenáročnou cestou podél toku řeky.



Holky se na kamenech báááječně vyřádily

U Turnerovy chaty jsme si dali výbornou hříbkovou polévku a zakoupili vizitku do turistického deníku.

Došli jsme až k elektrárně Vydra.

Můžu jen potvrdit, že Povydří je opravdovým klenotem naší přírody.Úžasný

Přeji vám pěkný zbytek pracovního týdne.Úžasný


Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...