pondělí 27. srpna 2018

Priessnitzovy lázně

Dnes přináším pokračování příběhu Jeden kázal vodu, druhý víno, a lidé se uzdravovali, jak jsem slíbila.

.... Vincenz Priessnitz si v mládí vyléčil vážně pochroumaná žebra, když ho přejel vůz. Začal si na nemocné místo přikládat studené zábaly a zabralo to. Inspiroval se prý srnkou, která si chodila chladit poraněný bok do potůčku. Začali k němu docházet první nemocní. Ordinoval zábaly ze studené vody a střídání teplých a studených koupelí, které nastartovaly imunitní systém, a tělo si nakonec s nemocí poradilo samo. Pacenti pobývali hodně na čerstvém vzduchu, fyzicky pracovali, máčeli se několikrát denně ve studené lázni, po nocích se potili, ale mohli přitom vydatně jísta a pít kvalitní horskou vodu. V. Priessnitz založil v r. 1822 v osadě Gräfenberg, dnešní součásti Jeseníku, první vodoléčebné lázně na světě, kam se sjížděla smetánkaz celé habsburské monarchie. V oblibě byl i u císařského dvora. Sláva a peníze Priessnitzovi umožnily vybudovat postupně v Jeseníku lázeňské centrum. V Priessnitzově rodném domě v areálu lázní je umístěna stálá expozice o jeho životě a historii lázeňství na Jesenicku. V atraktivním Balneoparku, koncipovaném jako soustava zastavení sloužících k hydroterapii, si mohou návštěníci sami vyzkoušet Priessnitzovu metodu na vlastní kůži.

Schroth i Priessnitz byli původně sedláci. Nebyli příliš vzdělaní, přesto byli velmi schopnými léčiteli. Znali se od mládí, o rok starší Schroth si dokonce chtěl vzít Priessnitzovu sestru Terezii. V začátcích to neměli lehké, byli obviňováni ze šarlatánství, čelili různým udáním z nevědeckých postupů. nakonec jim ale byly vystaveny dekrety, opravňující k léčení. Schroth tak ovšem musel činit pod lékařským dohledem. Jejich vztah se postupem času vyostřil. Shroth se o studených koupelích vyjádřil jako o výplodech chorého mozku. Priessnitz zase odsuzoval pití alkoholu a Schrotha označil za pijáka.

Hotel Priessnitz

hrobka rodiny Priessnitzů

altán

Villa Adelheid

Se ségrou (manžel prohlásil, že se mu nechce) jsme si užily hydroterapii v Balneoparku na vlastní kůži. Voda byla ledová, měla kolem deseti stupňů, vlézt do ní byl docela šok. Ale pak ta úleva, pocit lehkých nohou, to byla nááádhera!

Nezapomněly jsme ochutnávat lázeňskou vodu přímo z pramenů.

K obědu jsme si dali výýýýborná hovězí líčka na červeném víně.

Priessnitzovy lázně navštívila také Toulavá kamera. Video najdete ZDE.

Přeji vám úspěšný pracovní týden.Úžasný


Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...