pátek 24. srpna 2018

Schrothovy lázně

Při výběru destinace, kde budeme trávit letošní dovolenou, padla volba na Jeseníky. Nejčistší vzduch v republice, malebná příroda, velké množství zajímavých míst a turistických tras, relax a odpočinek v lázních. V regionu se nachází i několik NEJ - největší rašeliniště na Moravě, nejstarší přírodní rezervace na Moravě, nejstarší vodoléčebné lázně na světě a navíc jeden ze sedmi divů České republiky.
Na bookingu jsem našla moc pěkné ubytování v obci Lipová-lázně. Okolí nabízí mnoho turistických možností k objevování přírodních krás, zajímavých míst i historických památek.
Jak název napovídá, v obci se nacházejí lázně proslavené originálním způsobem léčby. A nedaleké Lázně Jeseník jsou právě ty NEJstarší vodoléčebné na světě. V brožurce Olomoucký kraj v příbězích, kterou jsem objevila v jednom infocentru, jeden z příběhů vypráví o vzniku těchto lázní. Snad si ho i vy rádi přečtete.
Jeden kázal vodu, druhý víno, a lidé se uzdravovali.
Dva současníci, spolužáci, vzdálení bratranci, ale také konkurenti, kteří si nemohli svého času přijít na jméno. Oba zakladatelé originálních léčebných metod vycházeli ze svých osobních zkušeností. Oba se zasloužili o založení významné tradice lázeňství na Jesenicku. Jeden vodu zakazoval, druhý ji ordinoval ve velkém. Kdo byli tito dva svérázní lidoví léčitlelé? Johann Schroth v Dolní Lipové vsadil na drsnou dietní kúru. Vincenz Priessnitz v Jeseníku doporučoval vodoléčbu, pohyb, slunce a zdravou stravu. Vyhledávané léčebné lázně v Dolní Lipové a Jeseníku nabízejí klientům v současné době prvotřídní zázemí pro léčebnou a rehabilitační péči a relaxaci v příjemném horském klimatu s mimořádně čistým vzduchem.
Původní metoda Johanna Schrotha na snížení hmotnosti byla léčbou šokem a pacienti ji absolvovali na vlastní riziko. Vyžadovala značnou vůli a sebezapření. Schroth si nejdřív získal dobrou pověst při léčbě domácích zvířat. Poté oficiálně vyléčil jistou Magdalenu Bratschovou z tuberkolózy krčních uzlin v r. 1837. Ihned se to rozkřiklo a Schrotha vyhledávali další nemocní. V r. 1842 nechal postavit v Dolní Lipové první lázeňský dům. Nemocným aplikoval v šesti až osmi týdenních cyklech systém mnohahodinových zábalů a střídání suchých a mokrých dnů půstu, při nichž byl v rámci pitného režimu podáván jen alkohol. Lidé byli baleni do mokrých prostěradel a k jídlu byly servírovány v omezené míře suché žemle a různé kaše. Tato radikálné léčba, která měla léčit všechny neduhy, byla později zmírněna. Dodnes je ordinována zdravým lidem jako očišťovací ve zkrácené verzi v Německu a Rakousku. Teď už je snad mnohým jasné, odkud pochází hláška, že když někdo přebere, je na šrot.

...... Pokračování příběhu příště.

I toto je snímeček z lázní.

Nově zrekonstruované muzeum Johanna Schrotha

Přeji vám pěkný víkend.Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...