čtvrtek 28. ledna 2021

Volavky

 Při našich toulkách s Filipem často zajdeme k rybníku za Medřičí. Občas tam fotím volavky, které číhají na svoji kořist. Ale vídám je na číhané nejen u rybníka, ale i na lukách. 

Nedávno jsem vyhazovala nějaké novinové výstřižky a zaujaly mě tam články právě o volavkách. 

Volavkovitých známe celkem 59 druhů, od docela malých až k obrovským.
Volavka popelavá je největším zástupcem volavkovitých ptáků, který se u nás vyskytuje. Je o něco menší než čáp bílý a její zbarvení je nenápadné. Svrchu má šedé peří, nad okem ji zdobí černý proužek zakončený dozadu směřující chocholkou úzkých per. Prachové peří je stříbřitě lesklé.
Ve vzduchu ji poznáme podle pomalého, jakoby těžkopádného mávání křídel. Na rozdíl od čápa má za letu esovitě prohnutý krk. V přírodě se s volavkou popelavou můžeme setkat hlavně v rybničných oblastech, kolem velkých řek a jezer. Ve východních Čechách není vzácná v mimohnízdním období, kdy se hlavně v nižších a středních polohách objevuje u rybníků, lesních tůní, přehradních nádrží a na podobných stanovištích. Na hnízdiště se volavka popelavá vrací v březnu, někdy u nás přezimuje. Patří k celoročně hájeným druhům.                                                               





Ta má ale vousika!😲😊

Občas zahlédnu i volavky bílé.
Volavka bílá dosahuje v rozpětí křídel 190 cm, měří asi 90 cm. Peří má čistě bílé, zobák u kořene žlutý, špička je černá. Žije v tropické a subtropické Americe, velké části Evropy, Afriky a Asie.
U nás je poměrně vzácná. Dle vyhlášky 395/1992 Sb. jde v současné době v Česku o kriticky ohrožený a přísně chráněný druh. Vyhledává rybníky nebo pomalé toky, kde loví rybky a hmyz, dále drobné savce, měkkýše a červy. Na rozdíl od volavky popelavé, která hnízdí vysoko na stromech, volavka bílá hnízdí také v koloniích, ale jen v rákosí těsně nad vodou. Samice snáší 3 - 4 světle modrozelená vejce, na nich pak střídavě sedí oba rodiče 25 - 26 dní. Mláďata jsou vzletná až po šesti týdnech.


Stopa volavky

Volavky se živí drobnými rybami, žábami, měkkýši i hmyzem. V jejich jídelníčku ovšem najdeme i drobné hraboše. Volavky spolknou rybu dlouhou až 25 cm. Především loví malé drobné ryby tzv. plevelné a ryby nemocné. Často seberou z hladiny i ryby leklé. Pokud se volavka snaží ulovit hraboše, číhá u vchodu do nory a když hraboš vykoukne, chytne ho zobákem, který je dlouhý až 13,5 cm. V době výchovy mláďat, kdy potřebují větší množství potravy, se volavky zaměřují i na některá ptačí mláďata. Za potravou létají někdy až 20 km daleko.

Přeji vám pohodový páteček a krásný víkend.🌞🍀






10 komentářů:

  1. Emi, děkuji za fotky i informace. Občas je taky vidíme...
    Měj příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Emo,děkuji za seznámení.Volavky fotím často,ale vlastně jsem je z blízka nikdy neviděla.Na rybnících v Českém ráji je jich dost.Bohužel jsou vždy daleko a ani velkým objektivem si je moc nepřitáhnu.Jsou to krásní ptáci.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, já mám jen ultarazoom, ale k přiblížení (nejen) pípálků mi docela vyhovuje.
      I ty měj krásné dníky.🌞

      Vymazat
  3. Emi, velice zajímavý článek a nádherné fotky. 👍👍
    V přírodě jsem občas zahlédla volavky popelavé, nejvíc jsem jich viděla v roce 2002 na krajích polí před Litoměřicemi. Původně zaplavená pole jim zřejmě nabízela slušnou obživu.
    Jsou to nádherní ptáci.
    Měj hezké dny 🍀💓

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vídám volavky při každé vycházce. Popelavé i bílé. Jsou to krásní ptáci, ale ten jejich křik ....😨
      Děkuji a přeji příjemný večer a krásnou neděličku.🌞

      Vymazat
  4. Emo, takto z blízka jsem volavku ještě neviděla. Až nyní,měj pohodové dny. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, můžu ti říct, že když nečekaně vyletí kousek ode mne, mává těmi svými obrovskými křídly a ještě začne křičet, trhne to se mnou pěkně!😄
      Přeji příjemný večer a pěknou neděličku.⛄🌞

      Vymazat
  5. Zajímavé čtení a opět krásné fotky.
    Hezký víkend. 🙂

    OdpovědětVymazat
  6. Vídám u Labe také volavky, jsou to krásní ptáci. Jen díky tvému článku už vím, že jsou to volavky popelavé.
    Děkuji za skvělý článek.

    OdpovědětVymazat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...