čtvrtek 18. února 2021

Stehlíci

Ať je sníh, mráz nebo obleva, kolem krmítek je u nás stále živo. Sýkory, pěnkavy, zvonci, vrabci, kosi, .... a stehlíci. Ti přilétali na naše krmítka jen občas. Letos je to jinak! Stali se z nich každodenní strávníci.


 

 Stehlík obecný je vskutku elegantní ptáček. Typická je červeně, černě a bíle zbarvená hlavička. Hnědý hřbet a černá křídla přerušená širokou žlutou páskou, která je patrná za letu. Kostřec je bílý. Samičky jsou zbarveny stejně jako samci, jen zbarvení není tak syté a červená obličejová maska je menší, dosahuje jim jen k oku. Opeření mláďat je naprosto odlišné od pestrého šatu rodičů. Mláďata mají hlavu jednobarevně hnědou, záda a spodní stranu šedozelenou, skvrnitou s vyvinutou sytě žlutou křídelní páskou. Stehlíci jsou menší než vrabec, měří 12 cm.


     Obývají světlé lesy, ovocné zahrady, předměstí, parky, hřbitovy. V době mimo hnízdění i pole, zvláště pole zaplevelená bodláky a taková, v jejichž blízkosti jsou stromy.
Hnízdění začíná asi po čtyřnedělních zásnubách koncem dubna. Samička staví své malé mistrovské dílo 10 - 12 dní a dobře ho ukrývá. Ve střední a jižní Evropě hnízdí stehlík 2x, někdy až 3x do roka. Když samička sedí na hnízdě, sameček ji krmí z volátka.

     V průběhu července se skupinky stehlíků spojují v hejna, která nakonec mohou zahrnovat i několik set jedinců. Výhodou takového společenstva je, že v případě nebezpečí vzlétá nejdříve ten nejplašší pták a tím strhne k útěku i méně bojácné příslušníky hejna.
     Zimu stehlíci přečkávají všude tam, kde je dostatek semen na dosud stojících a ze sněhu trčících rostlinách. Jen ledový déšť a silná jinovatka jim mohou způsobit potíže.
     Stehlík je specialista na semena, která ještě vězí v semenících. Přednost dává bodlákům. Vytahuje semena špičatým, pinzetě podobným zobákem a šplhá stejně obratně jako sýkorky. Mimo rostlinou potravu v menší míře stehlíci požírají také hmyz. Hlavně brouky, housenky a blanokřídlé. V zimě někdy vybírají semena z olšových a březových šištiček.
     Jako všichni pěvci je i stehlík chráněn.

Jsou to také pěkní bitkaři.

 Chcete si užít báječný relax a naplnit dušičku pohodou a klidem? Stačí doplnit ptáčkům sypaní do krmítek, vzít do ruky hrníček dobré kávičky nebo čajíku, nachystat k ruce foťák, postavit se k oknu a pěkně v teple pozorovat cvrdlikálky, jak poletují, poskakují, hodují, ...  Přesně tak jsem to udělala i já. Dopoledne jsem nalouskala ořechy, nachystala ptáčkům míchanici do krmítka na okně i do velkého krmítka, přidala pár rozkrojených jablíček, doplnila lojové koule a zavěsila nový kus loje na jablůňku. Pak už jsem jen stála u okna a pozorovala, jak pípálci poletují, hašteří se na krmítkách, poskakují pod krmítky a pod stromy, aby sezobli, co jiným upadlo. 

V pondělí dopoledne ukazoval u nás teploměr mínus 10 stupňů (v noci na neděli dokonce mínus 20°C), dneska ukazuje také desítku, ale do plusu. To jsou skoky!!😲😲 

Přeji vám příjemný zbytek pracovního týdne.🌞

22 komentářů:

  1. Emi, krásné fotoúlovky a hezké video. 👍👍👍 U nás se objevují jen sýkorky a navíc dost sporadicky.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když vidím, kolik pípálků přilétá k nám, je pro mě neuvěřitelné, že jinde to tak není.
      Děkuji a přeji pohodový víkend.🌞⛄

      Vymazat
  2. Nádhera, Emi!
    I ty měj hezké dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Emi,to jsou nádherné fotky.Mně se podařily asi tři fotky se stehlíkem.Na krmítku jsem ho neviděla,ale na stromě u baráku.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, to máš určitě z fotoúlovku radost. Ten pocit dobře znám!👏😊
      Díky a přeji pohodový víkend.🌞

      Vymazat
  4. Je to krásný ptáček, fotky se Ti moc povedly !
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také k vám zalétá na krmítko?
      Přeji příjemný víkend.🌞

      Vymazat
  5. Obdivuji Tvoje umění fotografovat ptactvo, motýlky a další poletuchy. Vždycky jsou fotky dokonalé.

    OdpovědětVymazat
  6. Jituško, chce to jen trochu trpělivosti.😊📷
    Děkuji a přeji prima den.🌞

    OdpovědětVymazat
  7. K nám chodili stehlíci na podzim na slunečnice, ale celou zimu se na krmítku neukázali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K nám přilétali také jen velmi zřídka. Ale letos jsou na krmítku denně. 👏👏
      Přeji pohodový vstup do nového týdne i nového měsíce.🌞

      Vymazat
  8. Týjo, krmítko takhle kousek za oknem a oni si tam hodují, jakoby nic:) krasavci. Společně s lednáčkem snad největší ptačí fešáci u nás ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo, koukáme si "z oka do oka".😀
      Přeji krásné a pohodové dníky.🌞

      Vymazat
  9. To jsou fakt strašně krásní a nesmírně čiperní ptáčci. Na krmítko v zimě k nám nechodí, ale za to v létě. Mám na zahradě celý les vysokých slunečnic a to je něco pro ně. Slétají se tam celá hejna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Les slunečnic na zahradě nemáme, ale pár se jich ze semínek, která ptáčci poztrácejí, ujme. Stehlíci tam chodí hodovat.😀
      Měj hezké dníky.🌞

      Vymazat
  10. Emo, hezké fotky. K nám létají ptáčci jen na jedno krmítko, to druhé je stále plné. Přitom loni létali na obě. :o)
    Máš na ně hezký výhled. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je teda záhada, že létají jen na jedno krmítko!😲

      Vymazat
  11. To bych ani nevěřila, že se taky poperou o zobání.

    OdpovědětVymazat
  12. Stehlíci jsou krání barevní ptáčci. Zatím na krmítko moc nechodí, ale jestli přituhne, bude ptáčků plno.

    OdpovědětVymazat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...