neděle 22. dubna 2012

Slaný a sladký dort

První dort je klasika, piškotový korpus promazaný pikantní marmeládou a krémem. Dort pekla moje mamka pro svého vnuka Jeníka. Na vrchu je sice celý tmavý, ale uvnitř je naopak světlý.Usmívající se Povrch korpusu není pomazaný krémem, jak by se mohlo zdát, ale domáci ostružinovou marmeládou.

Druhý dort je slaný, chlebový.
Suroviny:
300 ml vody
2 lžičky octa
2 lžičky cukru
2 lžičky soli
1 lžička kmínu
300 g hl. mouky
200 g žitné chlebové mouky, tmavé
1 lžička sušeného nebo 1/4 kostky čerstvého droždí
Suroviny jsem dala do domácí pekárničky a nastavila program Těsto. Nakynuté těsto jsem přendala do vymazané dortové formy, nechala 20 minut kynout, potřela slanou vodou a dala na 20 minut péct (180°C). Znovu jsem těsto potřela slanou vodou a nechala korpus dopéct. Po vychladnutí korpusu jsme se s Eliškou pustily do zdobení. Korpus jsme prokrojily, promazaly paprikovým pomazánkovým máslem a pokladly šunkou. Vrch a boky korpusu jsme pomazaly křenovým pomazánkovým máslem. Boky jsme obalily v nasekané pažitce. Vrch jsme ozdobily kolečky suchého salámu. srdíčky vykrojenými z tvrdého sýra, kolečky vajíčka vařeného na tvrdo a přizdobenými kapkou kečupu, kolečky kyselé okurky a uprostřed je ředkvička. Okraj a střed je dozdobený pusinkami z paprikového másla.

Dort byl dárek pro Eliščinu kamarádku k narozeninám.Usmívající se

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...