čtvrtek 12. července 2012

Skalní hrad Frýdštejn

Svého času vycházel ve víkendové příloze jednoho regionálního deníku seriál o skalních hradech severovýchodních Čech. Článečky jsem si tenkrát vystřihla a uložila do mé výstřžkové krabice. Jedním z hradů, který byl v seriálu představen a který jsme i my navštivili, je hrad Frýdštejn.
Nachází se pod jižním okrajem obce Frýdštejn (asi 11 km od Turnova) a byl vystavěn na horním konci výrazného skalnatého Vranovského hřebene. Kdy a kdo hrad založil s jistotou nevíme. Nejpravděpodobněji byl založen v 1. polovině 14. století některým členem rodu Biberštejnů. V r. 1385, kdy se hrad uváděl v zápisech poprvé, známe i jeho držitele - Bohuše Puklice z Frýdštejna. V roce 1540 kupuje Frýdštejn Jan z Vartenberka a připojuje ho k panství v Českém Dubu. Tím hrad ztrácí svoji funkci, je opuštěn a začíná chátrat. Posledním majitelem hradu je do r. 1892 Kamil Rohan. Po jeho smrti rozhodla Správa sychrovského panství prodat zříceninu hradu frýdštejnskému usedlíkovi V. Müllerovi k "praktickému použití" coby lomu kamene. Ke zboření hradu nedojde jen díky náhlé smrti majitele. Od r. 1894 je hrad v majetku Klubu českých turistů, který se o něj vzorně stará.
Je zarážející, že při tak velké popularitě, jaké se hrad těší, se k němu neváže tolik pověstí, jak tomu bývá u jiných hradů. Jedna vypráví o uloupeném pokladu. Nalezl jej na Frýdštejně místní brusič drahokamů a svůj překvapivý nález hned zpeněžil. Takové klenoty však nejsou podobny jako vejce vejci. Proto není divu, že byl poklad zanedlouho poznán a o nálezu zpraven majitel. Brusič se z náhlého zbohatnutí příliš dlouho neradoval a měl co dělat, aby dokázal, že není ten, kdo se jej zmocnil protiprávně.
Zříceninu při svých cestách také navštívil K. H. Mácha. Bylo to o Velikonocích r. 1835, kdy si udělal se svými přáteli výlet do Českého ráje.
Nevelký, ale svoji romantickou polohou pozoruhodný Frýdštejn přitahoval beletristy. Karolína Světlá vetkla děj svého příběhu O krejčíkově Anežce do prostředí hradu, kde se Anežka s Florikem vrhli z hradu do propastné hlubiny tamních skalisek.
V r. 1987 se na Frýdštejně i filmovalo. Režisér Zd. Troška sem umístil děj zdařilé pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Zřícena hradu se stala útočištěm čarodějnic v podání H. Růžičkové a Y. Blanarovičové.

Vstup do hradu

Schodiště na Velkou věž

Velká věž

Zbytky dolního paláce

Tzv. Studniční věž

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...