pondělí 26. listopadu 2012

Neodolala jsem

Už jsem začala i já s přikrmováním ptáčků. I když zatím jen velmi střídmě. Ani odborníci se totiž nemohou shodnout, zda přikrmovat či ne. Podle některých by se krmením nemělo zasahovat do přírodního procesu, protože by měli přežít vždy jen ti nejsilnější. Další se domnívají, že přikrmováním se ptáci odnaučí hledat si potravu sami, a když s přikrmováním skončíme, neumí se o sebe postarat. Jiní odborníci tvrdí, že člověk se už postaral v tak vysoké míře o redukci živočišných druhů, že by se měl snažit alespoň něco napravit. A proto je prý důležité ptáčky v zimě přikrmovat. Sestříhané anglické trávníky a upravené zahrady ošetřené postřiky ptáčkům moc nesvědčí, nedokáží si udělat dostatek tukových zásob na zimu. Takže já říkám přikrmovat, ale rozumně. Něco jiného je, pokud bydlíme v zástavbě, kde pípálci nemají tolik přirozeného papání. A něco jiného je, když bydlíme na okraji obce, kde se za zahradou rozprostírají louky a pole. Ptáčci si tak stále mohou najít hmyzáčky, semínka či bobule.
Až ale přijde ta pravá zima, vše pokryje led a sníh, pak nemůžeme nechat ty malé tvorečky bez pomoci. Koho a čím krmit? Jablky a bobulemi se zavděčíme především kosům a kvíčalám. Vhodné jsou plody hlohu, jeřabin, rakytníku či svídy. Semena obilovin a plevelů mají obzvlášť rádi vrabci, pěnkavy, strnadi, dlaskové, zvonci, hýli, čížci i kosi. Lůj, tuk, olejnatá semena připravíme sýkorkám koňadrám, modřinkám, parukářkám, ale i brhlíkům či šoupálkovi. Tuk se hodí i pro strakapouda. Vyskytují-li se u nás dravci, můžeme je přikrmovat kousky masa a vnitřností. "Míchanici" můžeme vylepšit strouhanou mrkví, tvarohem, mletým masem, nadrobeným suchým pečivem. Všem ptáčkům se určitě zavděčíme, pokud dáme vedle potravy do misky vlažnou vodu. Kromě hledání potravy musí totiž často řešit i nedostatek vody.
K nám na okenní krmítko zatím přilétají sýkorky, ovšem v hojném počtu.

A přiletěl i brhlík.

Věděli jste, že ptáci vydrží bez jídla maximálně 16 hodin?


Děvčata, chci se vám všem omluvit, že se tentokrát nezapojím do "jedenáctky". Ale všem vám moc děkuji, že jste si na mě vzpomněly.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...