úterý 27. srpna 2013

Sloup v Čechách

Do cíle naší dovolené nejezdíme přímo, vždy si uděláme nějakou zastávku. Tentokrát jsme se zastavili v obci Sloup v Čechách. V plánu bylo lesní divadlo, rozhledna, skalní hrad, zámek, jeskyně a vyhlídky.
Začali jsme obhlídkou lesního divadla. Bylo postaveno r. 1921 za podpory podnikatelů a hraběte Kinského, znovuotevřeno r. 2004. Více info najdete ZDE.

Odtud jsme se šplhali cestou necestou

k rozhledně Na Stráži (výška 35 m, na ochoz vede 150 schodů, otevřena byla v r. 2011).

Nahoře se to pěkně houpalo, měla jsem co dělat, abych to ustála. Ale výhled byl krásný.

Od rozhledny jsem ještě zašli k ..... Hádejte ke komu?Mrkající

Od rozhledny byl i krásný výhled na skalní hrad.
Hrad je památkově chráněný objekt. Značně erodovaný pískovcový skalní suk se svislými až převislými stěnami a rozlehlým horním plató ve výšce asi 35 m nad okolním terénem. Délka skály činí 100m a šířka 60m. Skála byla v průběhu historie lidmi značně přizpůsobována a postupně doplňována o další objekty. Množství skalních prostor, světského i sakrálního určení, je vytesáno a dostavováno jak uvnitř skály, tak i na jejím povrchu. Tyto skalní objekty jsou vzájemně důmyslně propojeny. (čerpáno z netu)

Cestou z rozhledny jsem si koupili výborné domácí kremrolky. Ke kávičce na chaloupce přišly vhod.S vyplazeným jazykem
Skalní hrad jsme neokukovali jen z venku, zašli jsme samozřejmě i do vníitř. Prostory jsou zcela bez sbírkových uměleckých předmětů. Přestože prázdné, jsou velmi působivé. Objekt se bez nadsázky honosí mimořádným geniem loci.
Kukátkové divadlo

Poustevník hledí směrem k Samuelově jeskyni a k rozhledně. Více snímečků najdete ZDE.

Plánované jeskyně, zámek a vyhlídkový okruh jsme už bohužel nestihli, tlačil nás čas. Tak snad někdy příště.Mrkající

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...