středa 9. dubna 2014

Mlynařík dlouhoocasý

Nejprve bych vám všem chtěla poděkovat za milá přáníčka, která jste mi zanechaly v komentářích. Moc mě potěšila a opravdu si velmi velmi vážím vaší přízně.

Dnes bych vám chtěla ukázat svůj fotoúloek. Konečně se mi podařilo vyfotit trochu ucházejícně mlynaříky dlouhoocasé. Přilétají k nám na zahradu docela často, vídám je i při vycházkách k rybníku za Medřičí. Ale jsou to tak malí a tak neposední pípálci, že s mým kompaktíkem nemám téměř šanci je zachytit.

Mlynašík dlouhoocasý je ptáček, kterého si snad nelze splést. Malá, něžná kulička s dloooouhým ocáskem (vellikost 13 - 15 cm, z toho 7 - 9 cm tvoří ocásek, hmotnost 5 - 11 g). Zbarvený je šedočernobíle s narůžovělým nádechem.
Obývá lesy všeho druhu, hlavně však listnaté a smíšené s hustým křovinným podrostem. Často jsou to i pásy stromů kolem vod, parky a zahrady.
Hlavní složku potravy tvoří hmyz - pavouci, ploštice, housenky, motýli z řádu molovitých či brouci z řádu nosatcovitých. V zimě semena. Potravu hledá i na nejtenčích větvičkách.
Hnízdo staví obě pohlaví u kmenů nebo ve větvích stromů či keřů obvykle ve výšce 1,5 - 6 m. Jedná se o kompaktní, uzavřenou, kulatou stavbu se silnými stěnami širokou průměrně 9 - 18 mm a vysokou asi 11 - 25 cm. Boční vletový otvor, který v průměru měří 30 mm, je téměř vždy umístěn na jeho horní polovině. Je postaveno zejména z mechů, lišejníků a pavučin, ale často i z jiných měkkých materiálů, včetně peří, vlny nebo srsti. V jedné snůšce bývá 8 - 12 vajíček, na kterých sedí výhradně samička a sameček ji po celou dobu hnízdění přináší potravu. S výjimkou hnízdícího páru s krmením mláďat často vypomáhá až 8 jiných dospělých mlynaříků.

Ze snímečků mám fakt radost! I když kloudné jsou jen dva.Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...