středa 2. dubna 2014

Žlutá

K jaru patří žlutá barvička, vidíme ji na každém kroku. Zkusila jsem najít, co žlutá barva symbolizuje - je to barva slunce, světla a optimismu, jež oživuje, aktivuje a osvobozuje před strachem. Zachovává bdělost a povzbuzuje koncentraci, symbolizuje tvůrčí schopnost a moudrost. Povzbuzuje motoriku, její významnou vlastností je komunikační schopnost. Na zdech a jinde v bytě pozitivně ovlivňuje náladu.
Žlutá barva má největší vliv na dýchací ústrojí, pomáhá při léčbě psychoneuróz, zvyšuje krevní tlak, povzbuzuje puls a zrychluje dýchaní. Má blahodárný vliv na nervový systém.
Nejčastější odstíny žluté barvy jsou: matně žlutá (uklidňování, přemýšlení), živě žlutá (živost, odvážnost, uvolněnost), olivově žlutá (zahořklá nálada) a citrónově žlutá (bdělost, živost, čilost, zdokonalování).
Pojďme tedy nechat na sebe působit blahodárné účinky žluté barvy.
Křivatec

orseje

lišejník terčovník zední

sasanka pryskyřníkovitá

pampeliška (se slimejšem a hmyzáčky)

blatouchy

podběl

žlatý dešť

Ten jsem si donesla i domů do vázy

A samozřejmě životadárné sluníčko. Zásobuje nás teplem, světlem, dodává energii, ultrafialové záření podněcuje tvorbu vitamínu D, .....

Mimochodem, víte jak je to s barvičkou zelenou, která je také všude kolem? Pro zajímavost - říká se jí také barva zdraví. Zelenými barvami se snaží léčit nervovou únavu a hysterii, protože má uklidňující účinek na nervový systém, je účinná při syndromu vyhoření, může ztišit migrény, léčí nespavost. Pro zelené světlo je typické, že rozšiřuje kapiláry, snižuje tlak, vyvolává vnitřní vylučování tělních tekutin. Je barvou klidu, pokoje, odpočinku, rozjímání. Její symbolika ovlivňuje náladu člověka, uklidňuje a uvolňuje. Je znakem rovnováhy. Díky svému uklidňujícímu účinku je nejvhodnější na stěny koupelen a ložnic; nebo i v podobě rostlin.
Přeji vám krásné jarní dníky plné pohody, radosti a zalité sluníčkem.Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...