čtvrtek 24. dubna 2014

Popenec obecný

Určitě ho všichni znáte - vytrvalá plazivá bylina roste na lukách, stráních, polích, v zahradách, v křovinách i u cest. Typické jsou fialové kvítky a příjemná vůně. Ale věděli jste, že je to vynikající léčivka, která má blahodárný vliv na náš organizmus? K léčitelským účelům se užívá už od 12. století.


Vnitřní účinky byliny jsou hlavně svíravé a desinfekční v celé oblasti trávicí a vylučovací soustavy. Detoxikuje játra, ulevuje od zánětů, pomáhí při poruchách trávení a při nadýmání, tlumí průjem a v některých případech má schopnost rozpouštět menší žlučové a ledvinové kaménky. Užívá se nálev maximálně ze dvou gramů byliny denně, případně i v čajových směsích s podobně působícími rostlinami. Je velmi účinný při léčbě záduchy - průduškového astmatu, působí proti zánětům horních cest dýchacích a při chronické bronchitidě.
Popenec je silným lékem protirevmatickým, který působí vnitřně (podávaný jako čaj) i zevně, kdy se na bolavé klouby přikládají čerstvě mačkané listy spařené v páře. Protizánětlivé účinky se zevně osvědčí i při léčbě kožních infekcí, ekzémů a neurodermatitidy.
Pokrmům kromě mnoha prospěšných látek a lahodné kořeněné chuti dodává i velmi příjemné aroma. Díky vysokému obsahu silic a vitamínů je součástí zejména jarní kuchyně: hrst nasekaných lístků patří do velikonoční nádivky. Můžeme jej přidat i do salátů, bylinkového másla, tvarohu, sušený pak do masitých pokrmů, polévek, dušené zeleniny, protože zlepšuje trávení a chuť k jídlu. Dříve se popenec dokonce používal při výrobě piva, než ho nahradil chmel.
Popenec jen málokdy zakoupíme v prodejnách s bylinkami, takže většinou jsme odkázáni na vlastní sběr. Sbírá se kvetoucí nať, nejlépe brzy odpoledne za sucha a slunečna.
Pozor! Možná je záměna s popencem chlupatým.Ten je na rozdíl od popence obecného zapsán v Červeném seznamu jako ohrožený druh. U nás se vyskytuje pouze na Moravě, která je nejzápadnější hranicí jeho výskytu. V kuchyni je nepoužitelný pro svoji ostře hořkou chuť.

V komentářích čtu, jak usilovně popenec ve svých zahrádkách likvidujete. Jukněte na tento odkaz, možná, budete překvapené: http://www.magazinzahrada.cz/rostliny/popenec-plevel-ktery-zdobi-a-leci.html Mrkající

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...