úterý 22. dubna 2014

Stonožka škvorová

Máme jaro jako malované (alespoň tedy u nás), vše kolem kvete, voní, pípálci cvrdlikají jako o život a probouzejí se i hmyzáčci. I vy jste už určitě narazili při svém zahradničení či toulkách přírodou na tohoto tvorečka - stonožku škvorovou.
Je dlouhá (20 - 35 mm) a na každém tělesném článku má jeden pár nožek. Celkem je to 15 párů. Na hlavě má pár poměrně dlouhých tykadel, dva páry čelistí a první pár nohou tzv. kusadlových nožek. Ty mají jedovou žlázu. Tykadla jsou růžencovitá a mnohočlánková. Larvy se líhnou s plným počtem tělních článků.
Je to tvor čilý v noci. Je víceméně dravá a pomocí jedovatých čelistí loví svinky, pavouky a hmyz. Den přečkává pod kameny, v listí, pod kůrou nebo v trouchu. Žije ve svrchních vrstvách půdy, v opadance, pod kůrou pařezů. Je běžná v zahradách.
Stonožky mají na posledních dvou párech nožek obranné žlázy. Jimi se brání před velkými pavouky nebo mravenci, protože na konci nožek se vylučuje lepkavý sekret, který útočníka rychle odradí nebo zneškodní. Poslední pár nohou je prodloužený (tzv. nohy vlečné) a slouží jako smyslový orgán.
(info čerpáno z biolibu)




Přeji vám krásné a pohodové jarní dníky plné sluníčka.Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...