V sobotu jsme se vrhli na očesání rybízu. Máme na zahradě víc než 30 keříků a rybízu se urodilo poměrně dost.
V pátek dorazila ségra a přivezla kbelíček josty
Usoudili jsme, že nejrychlejší a nejjednodušší bude všechno ovoce prolisovat.
Sousedka otrhala maliny a přidala se k nám.
Sousedka z prolisované šťávy vařila marmeládu.
Nám se osvědčil předloňský způsob uskladnění. Šťávu jsem nalila do hrnce a když se začala vařit, nalila jsem ji do malých skleniček a zavíčkovala. Teď stačí obsah skleničky nalít do džbánu, zalít vodou, podle chuti ocukrovat, nechat v lednici vychladit (nebo podávat s ledem) a letní osvěžující nápoj plný vitamínů je hotový.
Protože se z ovoce nevylisuje jen čirá šťáva, ale i dužina,
lze uvařit i marmeládu. V zimě, až bude víc času nebo až budu potřebovat, můžu otevřít dvě tři skleničky, obsah vylít do hrnce a svařit na marmeládu.
Šťávu využívám i při pečení, dělám z ní krém na piškotové řezy.
Přeji vám krásné letní dníky plné sluníčka, pohody a prázdninových radovánek.
Žádné komentáře:
Okomentovat