pondělí 7. července 2014

Meduňkový a lipový sirup

Podle receptu od Alis jsem vyráběla meduňkový sirup.

Jak na to? Připravíme si:
2 velké hrsti čerstvé meduňky
1 citrón pokrájený na kolečka (bez pecek)
750 ml převařené a vychlazené vody
2 lžičky kyseliny citronové
cca 650 g cukru krupice
1. den
meduňku opereme a vložíme do hrnce. Přidáme na kolečka pokrájený citron a vše zalijeme 750 ml převařené a vychlazené vody. Hrnec přikryjeme poklicí a necháme 24 hodin v chladu vyluhovat.
2. den
namočené lístky a citron přecedíme. Do přecezené vody přidáme cukr, kyselinu citronou. Vaříme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a potom ještě asi tak 4 minutky necháme převařit.
Horký sirup jsem plnila do lahví vypláchnutých akoholem (vodka, rum, slivovice, apod.).
Meduňkového sirupu jsem vyrobila několik dávek a ve spíži se krčí poslední lahev.Mrkající

Podobně jsem vyráběla sirup z lipového květu.

4 větší hrstě čerstvého lipového květu
1 citrón nakrájený na kolečka (bez pecek)
1 l horké vody
cca 800 g cuku krupice
2 lžičky kyseliny citronové
Lipový květ a citrón dáme do hrnce, zalijeme horkou (ne vroucí) vodou, zakryjeme a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den přecedíme. Do přecezeného výluhu přidáme cukr a kyselinu citronovou. Povaříme tak dlouho, až se rozpustí cukr. Horký sirup plním do lahví vypláchnutých alkoholem (vodka, rum, slivovice, apod.), dobře zavíčkuji.
A podobně jako s meduňkovým sirupem to dopadlo i s tímto sirupem. Ve spíži zůstaly 2 lahvičky.S vyplazeným jazykemUsmívající se

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...