úterý 2. září 2014

Lodí do Bad Schandau

Prázdniny jsou nenávratně pryč a podle počasí to vypadá, že pryč je i léto. Pryč je i naše dovolená, kterou jsme trávili, stejně jako vloni, na chaloupce v Českém Švýcarsku. Počasí bylo jako na houpačce, přesto jsme podnikli naplánované výlety. Jedním z nich byla plavba lodí z Hřenska do příhraničního lázeňského městečka Bad Schandau.




Městečko bylo založeno ve 14. stol. na soutoku Labe a Křinice. Jako důležitý bod na obchodní cestě mezi velkými feudálními státy Míšní a Čechami se městečko v období od 16. do 18. století vyvinulo v jedno z nejvýznamnějších překladišť obchodu na Labi. V roce 1680 byl objeven první železitý pramen "červená říčka" a došlo k výstavbě prvního lázeňského domu. Dr. Kneipp pak lázně proslavil svými léčebnými kúrami.
Jedním z turistických lákadel je volně stojící osobní elektrický výtah. Byl postaven v letech 1904 - 1905 hoteliérem Rudolfem Sendigem. Volně stojící 50metrová věž je 35 m dlouhým a 3 m širokým mostem propojená s lesní cestou. Od roku 1945 je výtah chráněn jako technická památka a roku 1997 byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů jako největší svíčka na světě.

Výhled na městečko a Labe.

U horního východu výtahu nalezneme malou rysí oboru.

Náměstí s kašnou z roku 1896. Kašnu nechal na vlastní náklady vybudovat Rudolf Sendig. Stala se ozdobou města a přinesla mu titul Perla Saského Švýcarska.
V pozadí evangelicko-luteránský kostel Svatého Jana dokončen roku 1679, barokní kopuli obdržela věž roku 1711 po městském požáru.

Na jednom z domů jsme viděli vodočet. Hladina vody je zde zaznamenána od r. 1784. U nejvýše zaznamenané čárky je zapsané datum 16. 8. 2002.

Přeji vám příjemný úterní podvečer.Usmívající se
































































Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...