pondělí 23. května 2016

Centrum řemesel a bylinné zahrady v Ostré

Víkendové počasí se víc než vydařilo a nejspíš by byl hřích nevyužít ho k výletu. My si se ségrou a Eliškou opět udělaly holčičí výlet a v sobotu jsme se zajely podívat do historické vesničky v Ostré nedaleko Nymburka.
Centrum řemesel není historickou replikou vesnice z určité doby. Hlavním cílem jeho stavby bylo vytvoření atmosféry a dobové kulisy pro jednotlivá řemesla. Většína budov byla postavena v r. 1999 a centrum zahájilo provoz v r. 2000.

Sami nebo se svými dětmi si zde můžete vyzkoušet různá řemesla - provaznictví, drátenictví, knihtisk, výrobu svíček, mincí, mýdla, loutek, zdobení perníku... Mimo řemesla si můžete vyzkoušet rýžovat zlato nebo střelbu z luku.

Ve vesničce se platí jedině grošíky, které si návštěvník smění při vstupu u pokladny.

Z vesničky lze projít do bylinné zahrady. Jde o systém vzájemně propojených produkčních a okrasných ploch. Procházely jsme např. klášterní zahradou, orientální zahradou, arboretem, .... Všude spousta kytiček, bylinek, okrasných i užitkových rostlin, spousta míst k posezení, odpočinku a relaxaci. Součástí zahrady je i přírodní labyrint a ohrady se zvířáty (ovečky, kozičky, kachničky, perličky či krocan s krůtou)

Jedna ze zahrad je využívána k výstavám, pro divadelní, taneční, loutková a další představení. Od letošní sezony je zde instalována stálá výstavava fotek Ivety Kopicové a soch Jakuba Flejšara.

Ve vesničce najdeme i hodovnu a další občerstvovací místa. V nabídce byly bramboráky, drůbeží špíz s bramborem, slané i sladké pečivo, palačinky plněné marmeládou a tvarohem, k pití různé ovocné šťávy a sirupy.

Každou sobotu probíhá ve vesničce doprovodný program - přednášky, ukázky sokolnictví, vystoupení kejklířů, komediantů, žonglérů, loukoherci, divadelní představení, ....

Moc jsme si to tam užily. Holky si vyrobily bylinkové mýdlo, zastřílely z luku. Výroba svíček byla časově docela náročná, proto jsme si každá jednu koupila. A já to všechno dokumentovala. Pořídila jsem tolik snímečků, že jsem je musela dát do koláží.

Naproti vstupu do centra je obchůdek Botanicus. Už z dálky voní bylinkami a je plný bylinkových mýdélek, přírodní kosmetiky, bio produktů, ... Vše z vlastní produkce. A i tady lze posedět a občerstvit se.

V plánu byl ještě skanzen či minizoo, ale nic z toho jsme už nestlihly. Zbyl nám čas už jen na zmrzku a malou procházku lázněmi Poděbrady. Ale o tom někdy příště.

Přeji vám pěkný a úspěšný nadcházející týden.Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...