středa 21. září 2016

Sušice - církevní stavby

Jak jsem se už zmínila v předchozích článečcích, v Sušici jsme si dopřáli prohlídku města s průvodcem. Dopoledne prohlídka města, odpoledne prohlídka církevních památek. Jako první byla na programu kaple Anděla Strážce. Ta nás zajímala nejvíc a u ní jsme s prohlídkou církevnch staveb chtěli skončit. Nakonec jsme si to rozmysleli a rozhodně jsme nelitovali. Se slečnou průvodkyní jsme se dostali do míst, kam oko "běžného smrtelníka" nenakoukne.
Od kaple Anděla Strážce jsme sešli k hřbitovnímu kostelu Panny Marie
Pozdně gotický kostel stojí uprostřed starého hřbitova na místě někdejšího, zřejmě nedostavěného, gotického chrámu ze 14. století. V pol. 15. století byla přistavěna Kabátovská kaple (nejcennější část) s hvězdovou klenbou a řezaným oltářem z doby kolem r. 1700. Po požáru r. 1591 byl kostel přestavěn do současné podoby.


Nejmladším ze sušických kostelů je chrám sv. Felixe z Cantalice. Kostel je vybudován v ranně barokním stylu a dnes patří kapucínskému řádu. Klášter vznikl krátce po ukončení pustošivé třicetileté války. Zakladateli kláštera byli majitel žichovického panství hrabě Jindřich Libštejnský z Kolovrat a samotný císař Ferdinand III. Základní kámen
v roce 1651 vysvětil proslulý pražský arcibiskup, kardinál Harrach. Klášterní kostel byl zasvěcen jednomu z předních kapucínských světců sv. Felixi z Cantalice a vysvěcen roku 1655 opět kardinálem Harrachem. Do vínku dostal ostatky sv. Felixe, které kapucínům věnovala císařovna matka Eleonora. Roku 1649 dostal také obraz Bolestné Panny Marie, který je považovaný za zázračný. V časech největší slávy působilo v klášteře 15 až 20 řeholníků. Činnost kláštera trvala bez přerušení až do osudného roku 1950. Tehdy komunisté vyhnali řeholníky a klášter obsadilo vojsko. Do svého původního domova se mohli kapucíni vrátit až v roce 1993.
Více info o klášteře najdete ZDE.


Samotný klášter nebývá veřejnosti přístupný. Nám se poštěstilo díky jednomu z řeholních bratrů nahlédnout mimo jiné do nově zrekonstruované Rajské zahrady.

Nejstarším a největším sušickým kostelem je arciděkanský chrám sv. Václava. Původně tu stával románský kostelík, první zmínky o něm jsou z roku 1233, je to vůbec první písemný záznam o Sušici. Později ustoupil nové gotické trojlodní bazilice z pol. 14. stol., když král Jan povolil vybudování hradeb, na nichž kostel sv. Václava stál. Hlavní městská hradba tvoří jeho jižní obvodovou zeď.
Více info najdete ZDE


Snad se vám prohlídka města i církevních staveb líbila stějně jako nám.
A na závěr stejná otázka, jakou položila slečna průvodkyně i nám: Interiér kterého kostela se vám líbí nejvíc?

Přeji vám krásné a pohodové poslední letní dníky.Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...