pátek 2. září 2016

Rabí

Konečně se dostávám k napsání nového článku. V neděli jsme se ve zdraví vrátili z báááječné dovolené a hned v pondělí jsem frčela do rachoty. Takže "návratový chaos" (vybalování, praní, žehlení, uklízení, třídění, ....) byl trochu krutý.
A kdeže jsme to vlastně dovolenkovali? Letos vyšel los na Šumavu. Zajednala jsem pro nás chaloupku Na Pátečku, kousek od Sušice. První dovolenková zastávka byla už cestou na chaloupku na hradě Rabí. Cestou sice pršelo, ale za Prahou už se pěkně vyčasilo a do Rabí jsme přijeli za sluníčkového počasí.
Protože jsme do městečka dorazili těsně po poledni, směřovaly naše kroky v první řadě na oběd. Na netu jsem vyhlédla hospůdku Vystřelený vočko. Na obídku jsme si mooooc pochutnali.

A pak hurá na hrad! Majestátní zříceniny Rabí, jednoho z nejpůsobivějších a zároven nejrozsáhlejších hradů v Čechách, jsou z daleka viditelnou dominantou kraje severně od Sušice. Navíc se pyšní jedním z nejvyspělejších obranných systémů své doby v Evropě. Ve 14. století si jej za své sídlo vybrali páni z Rýzmberka, jeden z nejmocnějších rodů pozdně gotických Čech. V roce 1421 zde při obléhání hradu přišel o své druhé oko Jan Žižka. Na konci 15. století byl hrad rozšířen ve velkolepé sídlo a podhradí povýšeno na město. Ovšem již počátkem 17. století nebyl hrad v dobrém stavu a definitivní zkázu mu přinesly bouřlivé události třicetileté války, během níž byl vypleněn. Z této rány se už nevzpamatoval a opuštěn se proměnil ve zříceninu.
Jádro hradu v pohledu z velkého nádvoří

Malé nádvoří se studnou, pátá brána a Velký palác

Výhled z Velké věže

Bašta vnějšího opevnění se schodišti na ochoz. Pohled z Velké věže.

Ještě přidám pověst z kalendáře Strašidelné výlety
Dábel odnesl zámeckého pána
Zdejší majitel byl velmi krutý a mocný šlechtic. Nechal zaživa zazdít tři chůvy, které mu škodily a naváděly jeho ženu proti jeho bratrům. Přišel si pro něho dábel a odnesl ho dírou ve stropě. Za bouřlivých nocí se na hradě a v jeho okolí zjevují tajemné přízraky démonů a také bývalého hradního pána.

Mějte krásný a pohodový zbytek prvního zářijového týdne. Užívejte krásné dníky pozdního léta.Úžasný


Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...