úterý 6. září 2016

Sušice - brána Šumavy

Krátce před odjezdem na dovolenou jsem úplnou náhodou na netu zjistila, že v Sušici probíhají každé pondělí prázdninové prohlídky města s průvodcem. Zdarma!Překvapený Prohlídka měla dva okruhy. Dopoledne prohlídka města a odpoledne prohlídka církevních staveb. Původně jsme se rozhodli, že si prohlédneme s průvodcem jen město. Pak jsme ale v infocentru zjistili, že trasa po církevních stavbách vede nejprve ke kapli Anděl Strážce, která nás zajímala. A že když nebudeme chtít, v další pohlídce nemusíme pokračovat. To se nám líbilo, takže jsme se připojili i k odpolední prohlídce. A věřte, že nakonec jsme prošli i ostatní církevní stavby. Tak byla prohlídka zajímavá a slečna průvodkyně skvělá!!!Úžasný
Okruh městem začal před sušickou radnicí povídáním o historii města.

Na sušickém náměstí najdeme i tři nejvýznamnější domy. Dům Rozacínovský (se sgrafity) - pozdně gotický, renesančně přestavěný, bývalá lékárna, patřil rodině Rosacinů a lékárnické rodině Firbasovské, od počátku devadesátých let je opuštěný a není přístupný. Voprchovský dům - jedna z nejkrásnějších stavebních památek ve městě; pozdně gotický dům zdobí vysoká renesanční atika z r. 1600; nyní sídlo muzea Šumavy. Krocínovský dům - pozdně gotický, v 18. stol. barokně upraven; průčelí je zakončeno barokní balustrádovou atikou; v současnosti známý Hotel Fialka. V pozadí snímečku věž arciděkanského kostela sv. Václava.

Starý židovský hřbitov je jedním z nejstarších židovských hřbitovů v Čechách. Byl založen r. 1626 a byl vklíněn do hradeb starého města, později rozšiřován. Pochovávalo se zde do r. 1873. Nejstarší dochovaný čitelný náhrobek je z r. 1660.

Muzeum Šumavy sídlí ve Voprchovském domě, jehož základy pocházejí ze 14. stol. Mimo jiné zde najdeme expozici sirkařství (Solo Sušice) a unikátní mechanický betlém.
Stavba započala v lednu 2004. Během necelého roku byl vytvořen jeden z největších mechanickcýh betlémů v ČR s dominantním znázorněním starobylého města Sušice. Dílo zachycuje život, tradiční řemesla v půvabné šumavské krajině, významné šumavské památky a lidovou architekturu.
Délka 5 m, hloubka 3,5 m, výška 2,8 m, rozloha přes 16 m2. 30 postav ve velikosti 30 cm. 35 objektů, 150 pevných a 150 pohyblivých figur na elektrický pohon, pohybuje se také několik objektů (mlýnská kola, vory, zvonky, ...). Nádrže s vodou a čerpadly roztáčí vodní kola na mlýnu, hamr a katr. Velká část budov je osvětlena.


Na závěr prohlídky jsme vystoupali na radniční věž (je možné vyjet výtahem), ze které je krásný výhled do okolí.
Pohled na náměstí s empírovou kašnou z r. 1783, vodotrysk byl pořízen r. 1914. (Flíčky na snímečku = fleky na okně věže)

Na kopci Stráž nad městem je kaple Anděl Strážce z let 1682 - 83. Ke kapli vede kovaná křížová cesta. Město leží na řece Otavě.

Líbilo se nám, že během prohlídky jsme se dostali do míst, kam se běžně Sušičan či turista nedostane.
Příště se projdeme po církevních stavbách.

Přeji krásné dníky. Meteorologové předpovídají Mariánské léto, tak si ho užijte.Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...