úterý 27. září 2016

Z Prášil k Prášilskému jezeru

K tomuto výletu nás inspiroval pořad Výleták. Z chaloupky jsme dojeli do obce Prášily. Prášily se rozprostírají na svahu hor Ždánidla, Poledník a Formberg na obou březích Prášilského potoka. Osada vznikla kolem čtyř sklářských hutí. Místní sklářské hutě se specializovaly na výrobu zrcadlového skla a jejich provoz skončil roku 1824. Do r. 1933 zde fungovala výroba ručního papíru. V r. 1953 se Prášily staly součástí Vojenského újezdu Dobrá Voda u Sušice a až do r. 1991 zde docházelo k výcviku jednotek vojenských útvarů. Vstup do oblasti Prášil byl možný pouze na základě povolení. Okolní obce sloužily jako cvičné cíle střelby a byly tak zcela zničeny. V současné době zažívají Prášily nový rozkvět díky turistickému centru.
V obci jsme nejprve zašli do archeoparku. Představuje ukázku života našich předků - Keltů, doba laténská (6. - 1. st. př. n. l.).

Pak jsme si prošli skalní botanickou zahradu - nejvýše položenou botanickou zahradu v Evropě.

Přes plot jsme z botanické zahrady nahlédli do výběhu k bizonům.

A nakonec jsme si po červené TZ vyšlápli k Prášilskému jezeru. Prášilské jezero je ledovcového původu a rozkládá se jihovýchodně od obce Prášily. Leží v nadmořské výšce 1079 m a severním svahu vrchu Poledník. Rozloha jezera je 3,7ha a jeho hloubka je kolem 15m. Jezero vzniklo po ustoupení ledovce a na jeho západní straně se nad ním zdvihá 150 m vysoká karová stěna. Jezero je díky své vysoké kyselosti od 70. let bez ryb. Z cípu jezera vytéká Jezerní potok, jehož vody se po spojení s Prášilským potokem vlévají do Křemelné. Jezero bývalo obklopené jehličnatými lesy. Nyní je ze stěny nad jezerem díky polomům překrásný výhled. Více info např. ZDE.

Jezero je součástí Klidového území Poledník a je zde zákaz koupání. Přesto jsme neodolali a alespon si smočili ušlé nožky.

A víte, že se zde natáčely scény pohádky Jezerní královna?
Výleták pokračuje dál na Poledník, my se ale po stejné cestě vrátili zpět do Prášil.

Přeji vám krásný a pohodový sváteční den, užívejte si babí léto.Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...