neděle 16. července 2017

Klobouky v Novém Jičíně

Dotřetice vás zvu ještě na jeden výlet. Tentokrát je to tak trochu tip, kam vyrazit za nepříznivého počasí. Zvu vás do Nového Jičína do Muzea klobouků. Expozice je umístěna v návštěvnickém centru v Laudonově domě na náměstí. Unikátní expozice věnovaná technologickému procesu výroby klobouku se nachází v prvním poschodí.
Expozice je rozdělena do tří částí:
1. Technologie výrobního procesu - od králíka po klobouk
Postupně se seznámíte s technologickým postupem výroby klobouků. Prohlédnete si a na vlastní kůži vyzkoušíte proměnu materiálu v určitých fázích zpracování. Do procesu výroby vás vtáhnou autentické videoukázky z jednotlivých úseků tovární výroby.

Poznáte zde rovněž důležité mezníky a události spojené s tradicí kloboučnictí na Novojičínsku. Kromě historického panelu získáte doplňující informace ze světa klobouků i v poromítacím koutku, kde si dle vlastního výběru můžete spustit filmovou pojekci. Expozici doplňují i exponáty výrobních strojů.

2. Ateliér
Úpravě klobouků je věnována druhá část expozice. Na funkčních strojích vám bude předvedeno dotvarování pokrývek hlavy a lisování minikloboučků. Dospělí i děti si zde mohou vyzkoušet svou vlastní tvořivost a výtvarné nadání. Připraven pro vás bude balíček se zmenšeným polotovarem a zdobením, ze kterého si můžete vlastnoručně vytvořit originální suvenýry. Pro nejmenší návštěvníky je připraven dětský hrací koutek.
3. Zkoušírna
Závěrečná část expozice nadchne všechny parádnice i milovníky klobouků.
Ve zkoušírně budete mít k dispozici množství různých klobouků, čepic i doplňků k libovolnému zkoušení a vybírání nejslušivějšího modelu.




Když zkoušírna, tak je třeba si to zkoušení užít.


Tenhle mi padnul a slušel ze všech nejlíp!Mrkající

A pokud si budete chtít ještě užít klobouky, čepce, přilby a další pokrývky hlavy, zajděte do zámku Žerotínů.

V expozici můžete shlédnout na 600 klobouků, čepic, čepců a přileb z období od počátku 19. století do současnosti. Většina exponátů je součástí vlastní rozsáhlé a ojedinělé sbírky. Mezi vystavenými exponáty jsou i unikátní pokrývky hlavy. Část expozice je pojata ve scénických celcích a vy se tak ocitnete uprostřed tematických výjevů přibližujících atmosféru doby užívání klobouků. Můžete si prohlédnout skvostné klobouky a róby dam ze sklonku rakousko-uherské monarchie, shlédnout unikátní vojenské a služební přilby, čáky a čepice,můžete se nechat okouzlit elegancí ženicha a půvabem nevěsty ve svatební scéně z 20. let minulého století, kloboučnickým krámem nebo prvorepublikovou cukrárnou. Své dveře pootevře původní kloboučnická dílna se vzorkovníky, formami a dalším náčiním. Zapomenout nemůžeme na vitrínu s kolekcí pokrývek hlav významných osobností naší kultury a politiky - je zde např. klobouk prvního prezidenta Československé republiky Tomáše Garique Masaryka, "otce národa" Františka Palackého, následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este vedle klobouků Jana Nerudy, Petra Bezruče a dalších.
(info čerpáno z netu)

Přeji vám příjemné prázdninové dníky.Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...