čtvrtek 14. září 2017

Pýchavka nebo prášivka?

Taťka vždycky říkal, že to jsou pýchavky. Jsou jedlé, ale jen mladé plodnice. Jakmile na řezu nejsou bílé, šup s nimi pryč! Výborné jsou do směsi hub. Až teď, díky internetu, jsem zjistila, že to nejsou pýchavky, ale prášivky. ..... Ne prašivky, ve smyslu nejedlá houba, ale prášivky, od slova prášit. .....
Co říká internet?
Prášivka roste hojně především mimo les v trávě na loukách, pastvinách, polních cestách i v parcích. Bývá často zaměňována s pýchavkami, ale liší se od nich především absencí neplodné části plodnice. U pýchavek je dobře vyvinutá a zřetelně oddělená od plodného teřichu, prášivky ji postrádají. Na rozdíl od pýchavek mají také dvojitou okrovku. Prášivky mohou dorůstat až 5 cm v průměru a stejně jako pýchavky jsou v mládí jedlé.
Kuchyňské využití - mladé plodnice jsou výborné do polévek, do houbových směsí, jako mozeček, apod. Výborné jsou i smažené plodnice v trojobalu.


Letos jich je na louce a kolem rybníka Šefák tolik, že by se daly sekat kosou.
Smaženice z nich byla mňam, mňam!

A co vy? Sbíráte prášivky či pýchavky?

Přeji vám krásný a pohodový den.Úžasný

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...