středa 15. září 2010

Soláň

Vrchol Soláň (861 m) je od pradávna považován za jednu z nejkrásnějších částí Valašska. Je součástí rozsáhlého celku Vsetínské vrchy.
Soláň proslul jako "valašský Olymp", protože vždy patřil k vyhledávaným místům malířů. Z vrcholu je krásný výhled na masiv Radhoště, Smrk, Kněhyni, Lysou horu a hřeben Javorníků. Za krásného jasného počasí jsou vidět Jeseníky, hřebeny Malé Fatry, Sůlovské skály a Martinské hole. Ale my jsme byli o tyto překrásné výhledy ochuzeni, protože v době, kdy jsem se sem zajeli podívat pršelo, na kopcích se válela nízká oblačnost a vidět nebylo víc než na pár desítek metrů.

Na Soláni se dochovalo několik ukázek rázovitých valašských staveb. V roce 2006 byla otevřena Zvonice, která slouží jako informační centrum a galerie umění. V okolí jsou rozmístěny dřevěné sochy - Galerie v přírodě - a my můžeme obdivovat řezbářské mistrovství umělců.

Jako zajímavý typ, které místo na Soláni navštívit, může posloužit povídání se snímečky na blogu Marušky - Fukčarinky zde .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...