středa 31. srpna 2011

Loštice

Prvním naším zastavením byly Loštice. Tentokrát jsme se totiž rozhodli, že do cíle naší dovolené nepojedeme přímo, ale už cestou navštívíme pár zajímavých míst. Odbočili jsme tedy za Mohelnicí z dálnice a v Lošticích byli natošup.
Na náměstí jsem si vyfotila neogotický sloup Nejsvětější Trojice

a čtyřbokou kamennou kašnu se sochou Svatopluka.

Poblíž náměstí najdeme nejstarší výrobnu tvarůžků, výrobnu A. Wesselse, která byla prohlášena technickou památkou. Bohužel měli zavřeno, stejně jako v muzeu tvarůžků.

Loštice jsou známé nejen výrobou olomouckých tvarůžků ale i poháry. O nich jsem se ale blíže docetla až na uvedeném odkazu.
Ve stejné ulici jako výrobnu tvarůžků najdeme i památník Adolfa Kašpara (kliknutím na odkaz se zobrazí podrobnosti).

Trochu jsme se prošli kolem náměstí, abychom protáhli údy a tělo rozlámané sezením v autě. Se ségrou, která jela s námi, jsme obdivovaly skalky a zahrádky kolem vilek.

Cestou k autu, než se ségra pokochala dobrůtkami z olomouckých tvarůžků (bohužel jen pohledem na obrázky za výkladem, protože v obchůdku měli zcela vyjmečně zavřeno Překvapený), já si zašla vyfotit farní kostel sv. Prokopa.

Údy jsme si protáhli, tak jsme nasedli do auta a pokračovali dál k dalšímu velmi známému a krásnému místu. Tam vás pozvu příště.Usmívající se

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...