neděle 4. září 2011

Pohádkový hrad Bouzov a rytíři na koních

Dalším naším zastavením byl pohádkový hrad Bouzov, ráj filmařů. Natáčela se zde např. pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Princezna Fanthagiro, pokračování seriálu Arabela, komedie Kopretiny pro zámeckou paní nebo německý film Napola.
Hrad ukrytý mezi vrcholky Bouzovské pahorkatiny byl ve své dnešní podobě vybudován na přelomu 19. a 20. století. Měl vzbudit zdání, že jde o stavbu, která obsahuje typické znaky středověké hradní architektury. Tento záměr se zcela zdařil a my dnes žasneme nejen nad dokonalým dílem tehdejších umělců a řemeslníků, ale i nad materiální obětí, kterou stavitel svému dílu přinesl. O historii hradu se rozepisovat nebudu, pěkně je to napsané ZDE.

Ložnice velmistra řádu německých rytířů upoutá pozornost barokním nábytkem a brokátovými tapetami na stěnách, zhotovenými podle původního vzoru.

Sloupová síň s kamenným točitým sloupem, který podpírá novogotickou klenbu, je jednou z typických ukázek různorodosti uměleckých slohů použitých při přestavbě hradu.

Pohled na hrad z hradního příkopu. Pohled neobvyklý, protože do hradního příkopu se běžně návštěvník nedostane. My jsme tu možnost měli.

Právě v hradním příkopu skupina Ordo Kromen předvedla malou ukázku rytířskeho umění a soubojů na koních (hlavní rytířský turnaj se uskutečnil později v parku u hradu). Zajímavé povídání o používaných zbraních a výcviku koní, zajímavá podívaná, jednoduchý, ale nápaditý příběh (souboj dvou šlechticů o pozemek), humor a veselé dialogy, kladný a záporný hrdina, spravedlnost nebyla slepá a dobro zvítězilo nad zlem.Usmívající se
Který hrdina je kladný a který padouch jistě poznáte.Mrkající

Mezi diváky vybraná dívka dostala na hlavu rytířskou přilbu a temný rytíř Olaf von Langobard jí měl dřevcem přilbici sundat. Na snímečku je vidět, že se to povedlo a rytíř získal bod.

Souboj s dřevci. Rytíř Richard byl z koně sražen, bod získal opět rytíř Olaf.

Souboj s mečem.

Ze zvědavosti jsem nakoukla na stránky skupiny Ordo Kromen a zjistila jsem, že dřív se jmenovali Haradlos. Zalovila jsem v našich albech a zjistila, že v roce 1999 jsme je viděli na hradě Kost. I tenkrát to byla strhující podívaná. Mrkněte do jejich fotogalerie a až někde uvidíte pozvánku na jejich vystoupení, určitě se jděte podívat.Usmívající se

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...