pondělí 24. června 2013

Hodslavice

Mílovými kroky se blíží prázdniny - čas výletů a dovolených. Typ na výlet se jistě hodí. Co třeba Hodslavice - rodná obec Františka Palackého?
Obcí prochází silnice spojující Nový Jičín a Valašské Meziříčí. Jsou výchozím bodem do západní části chráněné krajinné oblasti Beskydy. Ve středu obce se nachází pomník a rodný dům Fr. Palackého,

ve kterém je umístěna expozice dokumentující osudy "učitele národů", jeho vědeckou tvorbu a politický život. Součástí jsou i autentické osobní věci Palackého. .

Pár metrů od domku stojí unikátní dřevěný kostelík sv. Ondřeje. Byl postaven r. 1551 a patří mezi nejstarší kostelíky svého druhu u nás. V kostelíku si můžeme prohlédnout kopii hodslavické Madony. Pravá soška byla zhotovena ve 20. letech 15. století.

Mimo dřevěného kostelíka jsou v obci další dva kostely. Kostel Českobratrské církve evangelické a uprostřed obce stojí kostel Božského Srdce Páně.

Nikdy se nezapomeneme zastavit v restauraci U Hubů. Z oken je výhled přímo na rodný dům a sochu Fr. Palackého, na dřevěný kostelík. A hlavně, Atík a babička Eva bááááječně vaří.S vyplazeným jazykemUsmívající se

Na konci obce směrem na ValMez mineme nádrž Kacabáju a kousek za odbočkou na Hostašovice omrkneme přírodní zajímavost - Prameny Zrzávky. Vedle sebe vyvěrají dva prameny, které mají naprosto odlišné minerální složení, což je považováno za unikátní hydrogeologický úkaz, jež činí tuto lokalitu jedinečnou. Vydatnější pramen obsahuje síran železitý, druhý sirovodík s typickým vaječným zápachem.

Do Hodslavic vás zavede a mnohem víc ukáže moderátor Libor Tuček v pořadu Vesnicopis. Na video můžete juknout ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...