středa 26. června 2013

Z Veřovic na Velký Javorník

V minulém článečku jsem vás zavedla do obce Hodslavice. Můžeme se odtud vypravit na turistický výšlap přes Huštýn a Trojačku na Velký Javorník - nejvyšší bod Veřovických vrchů, ležících v oblasti Moravskoslezských Beskyd v západní části Karpatského oblouku. My jsme se na Velký Javorník vypravili z obce Veřovice. Jakýmsi "řízením osudu" jsme dojeli až k hájence, kam je jinak vjezd zakázán. Jakýmsi "řízením osudu" jsme potkali pana hajného a s jeho laskavým svolením jsme parkovali před hájenkou.
Na vrchol Velkého Javorníku (918 m.n.m.) jsme stoupali lesní cestou po modré TZ.


Na vrcholu jsme se občerstvili u turistické chaty, která zde byla vybudována v r. 1935 a patří mezi nejnavštěvovanější místa v Beskydech.

Za pěkného počasí je z Velkého Javorníku krásný výhled na Lysou horu, Smrk, Kněhyni, Radhošť, Nořičí, na Palkovické hůrky či na horský masív Ondřejník. Za dobré viditelnosti můžeme dohlédnout do Jeseníků, na Oderské vrchy nebo na Ostravsko.


Zpět do Veřovic jsme se vraceli po asfaltace (červená TZ) kolem pramenu Jičínky.


Na vrchol Velkého Javorníku lze vystoupat také z Frenštátu pod Radhoštěm nebo z Rožnova pod Radhoštěm.

Přeji pohodové dníky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...