sobota 15. června 2013

Pár nej ze života hmyzu

Štrachala jsem opět po dlouhé době ve své výstřižkové krabici a našla pár nej ze života hmyzáčků. A k těm pár nej připojím i pár snímečků z našich vycházek.
Motýlí samičky dokáží přilákat motýlí samečky až na vzdálenost několika kilometrů. Francouz Labonne kdysi při pokusu přilákal za jedinou noc na jednu samičku martináče 123 samečků. Když zavřel okno i dveře pracovny, kde pokus konal, přilétali samečkové komínem a kamny.
Na snímečku ohniváček černoskvrnný.

Čmeláci jsou otužilejší než včelky a snášejí i větší chlad. Dlouhými sosáky dokážou opylit i jetel a jiné plodiny, na které včela nestačí. Proto u nás čmeláky chrání zákon.

Kobylky luční poskytují cenné lekce robotikům, kteří konstruují šestinohé roboty. Ahmed Aldo Faisal a Tom Matheson, biologové z univerzity v Cambridge, nejdříve kobylku znehybnili uvedením do přechodného transu tím, že ji uchopili vzadu za hlavičkou a pak převrátili na záda. Jakmile se kobylka vzpamatovala, vrátila se do správné polohy na všechny nohy za méně než 600 mikrosekund. Vysokorychlostní video odhalilo, že tak činí použitím pouze jediné ze svých zadních nohou. Žádný šestinohý robot se zatím z polohy na zádech dostat neumí. Vědci tedy navrhují, aby se robotici poučili od kobylek, ale hlavně aby při zkouškách odstranili vše z dosahu robota.
Na snímečku nymfa kobylky luční.

Přeji vám krásné a pohodové víkendové dníky plné sluníčka.Usmívající se

Žádné komentáře:

Okomentovat

Velikonoční přání

Všem virtuálním přátelům, stálým i náhodným návštěvníkům přeji krásné a požehnané velikonoční svátky plné sluníčka, barev, vůní, pohody, rad...